De Bijbel cultureel

de Bijbel in de kunsten van de twintigste eeuw

Auteur(s):

Bindwijze: Hardback

Schrijf een beoordeling

Beschikbaarheid: Uitverkocht – helaas niet meer leverbaar

€ 89,90
De Bijbel cultureel biedt een overrompelende dwarsdoorsnede van wat twintigste-eeuwse kunst met de Bijbel doet. Een greep: kapelvensters van Matisse;

Gratis verzending binnen Nederland!

De Bijbel cultureel biedt een overrompelende dwarsdoorsnede van wat twintigste-eeuwse kunst met de Bijbel doet. Een greep: kapelvensters van Matisse; een katholiek vogelhuisje van Mike Kelley; films van Tarkovski; de film The Kid van Charlie Chaplin; het toneelstuk Wachten op Godot van Samuel Beckett; Stravinsky’s Psalmensymfonie; postmoderne muziek van Steve Reich; songs van Bob Dylan, Madonna, Prince; poëzie van T.S. Eliot en de roman Karakter van Bordewijk.

De twintigste eeuw was een eeuw van secularisatie, maar dat betekent verrassend genoeg
niet dat de Bijbel verdween uit de cultuur. In de kunsten is de Bijbel een prominente rol blijven spelen. Voortdurend hebben kunstenaars zich laten inspireren door teksten, passages en verhalen uit de Bijbel, ook en juist als zij zich niet als gelovigen opstelden. De Bijbel cultureel presenteert kunstwerken in alle toonaarden: provocerend, ironisch, kritisch, traditioneel, gelovig, geïnspireerd.
De Bijbel cultureel biedt deze kunstwerken aan rond 67 bijbelse trefwoorden en passages,
zoals: de schepping, de verloren zoon, de Bergrede en het hemelse Jeruzalem. Op deze manier ontstaat een unieke dieptepeiling van de moderne kunsten in de westerse wereld: schilderijen, installaties en video's - films - toneel, dans en cabaret - symfonieën, opera's en alles daartussen - popsongs, albums, hitlijsten - romans, verhalen en gedichten.

 
ISBN 9789021142203
Subtitel de Bijbel in de kunsten van de twintigste eeuw
Aanvulling door BC Nee
Aantal bladzijdes 700
Bindwijze Hardback
Druk 2
Taal Nederlands
Breedte 180 mm
Hoogte 249 mm
Dikte 42 mm
NUR code 654
Imprint Meinema, Uitgeverij
Leesvragen Nee

Het biedt een uitvoerig overzicht hoe de cultuur van de twintigste eeuw in de verschillende kunsten put uit het Bijbelse erfgoed. Provocerend, ironisch, kritisch, geinspireerd, gelovig, traditioneel, zo vat de redactie treffend samen.

Reformatorisch Dagblad

 

Bijna op elke bladzij staat wel iets verrassends: een vergelijking van de James Dean-film East of Eden en het verhaal van Kain en Abel; een analyse van David Bowies jaren-zeventigmeesterwerk Ziggy Stardust in het licht van de Wederkomst Christi; een Corbijn-foto van Mick Jagger als duivel, bij wijze van link tussen de Stones- song Sympathy For The Devil en het Ecce Homo-moment uit het Lijdensverhaal.

NRC

 

De Bijbel cultureel is een Fundgrube, een bijzonder rijk boek, dat duidelijk maakt hoe de bijbel(soms zeer versassend) heeft doorgewerkt in de kunsten van de twintigste eeuw.

Gerard van Broekhuizen

 

Een veelzijdig naslagwerk.

De Parakleet

 

Schrijf uw eigen beoordeling

Andere uitgaven van