De nacht van de biechtvader

Cristelijk geloof in een tijd van onzekerheid

Auteur(s): Thomas Halik

Bindwijze: Paperback

Ook verkrijgbaar als: E-book: EPUB met watermerk

Schrijf een beoordeling

Levering via Boekenwereld.com

€ 20,00
Als priester en biechtvader voert Tomáš Halík al vele jaren persoonlijke gesprekken met mensen die daarom vragen. Zo hoort hij iedere week gelovigen en niet-gelovigen aan.

Gratis verzending binnen Nederland!

Als priester en biechtvader voert Tomáš Halík al vele jaren persoonlijke gesprekken met mensen die daarom vragen. Zo hoort hij iedere week gelovigen en niet-gelovigen aan. Sommigen vertrouwen hem dingen toe waarover ze nog nooit met iemand spraken. Andere bekennen schuld, vertellen over hun zwakheden en twijfels of over verlangen naar vergeving en heling.
In dit boek reflecteert Halík met humor en mededogen op deze talrijke gesprekken. De hedendaagse crisis in het geloof, betoogt hij, leidt tot een dieper verstaan. Bovendien leren we eruit dat iedere levende godsdienst een veranderende godsdienst is.
De essays in dit boek bevatten onder andere filosofische overpeinzingen over het paradoxale in de bijbelse leer, analyses van de hedendaagse cultuur, en psychologische observaties uit zijn werk als biechtvader - werk waarin hij altijd probeert om geduldig en aandachtig te luisteren, te begrijpen, te stimuleren en te ondersteunen.
De eerste geloofsstap in deze tijd is de paradox van het christelijk geloof accepteren, legt de auteur uit. Het geloof is een ondoorgrondelijke weg naar een onduidelijke toekomst, maar uiteindelijk is het wel de enige.


Tomáš Halík (1948) is priester en hoogleraar Filosofie en Sociologie aan de Karelsuniversiteit te Praag. Hij was onder andere de vertrouweling en raadsman van president Havel, de Tjechische aartsbisschop Tomášek en Johannes Paulus II.
In 2014 ontving hij de prestigieuze Templeton Prize. De vertaling van zijn boek 'Geduld met God' (2014) is al vele malen herdrukt.
 
ISBN 9789023970668
Subtitel Cristelijk geloof in een tijd van onzekerheid
Aanvulling door BC Nee
Aantal bladzijdes 192
Bindwijze Paperback
Druk 2
Taal Nederlands
Breedte 145 mm
Hoogte 226 mm
Dikte 18 mm
NUR code 707
Imprint Boekencentrum
Leesvragen Nee

'Van een schrijver die zo veelzijdig belezen is, zo beweeglijk denkt en zo helder kan schrijven over het mysterie, krijg je niet gauw genoeg.'

Dagblad Trouw

 

Het verrassende van Halik is niet per se dat hij twijfel serieus neemt, als iets wat onontkoombaar bij geloven hoort… Hij wil heel diep afdalen in de vragen van twijfel, aarzeling en desoriëntatie – die vindt hij zelfs noodzakelijk – maar steeds wel met het behoud van een sterke geloofsverwachting, waarbij hoop en vertrouwen de sleutelwoorden zijn... Halik wil met dit boek ruimte creëren voor het eigenlijke verhaal van het christelijke geloof. Zijn focus ligt bij Goede Vrijdag en Pasen, waarin hij ziet dat God iets nieuws begint waar alles vanuit menselijk oogpunt vastloopt en teloor gaat.

De Nieuwe Koers

 

We hebben te maken met een erudiet en begaafd man, van wie je zo ongeveer op elke bladzijde wel iets kunt leren…In plaats van God grijpbaar te maken, te controleren, in schema’s te passen, stelt Halik dat God in wezen onbegrijpelijk blijft… Laten we bijvoorbeeld niet proberen het afschuwelijke lijden in de wereld met gemakkelijke antwoorden ‘op te lossen’. Laten we God wel God laten… Christus zegt dat Hij van je vraagt dat je dingen doet die in de ogen van de wereld onmogelijk zijn: de minste willen zijn, als je beledigd bent, zo iemand toch de andere wang toekeren, arme stumpers helpen, lees er de Bergrede maar op na. De opening die Halik hier ziet naar niet-christenen vind ik bevrijdend: ‘U bent veel beter dan uw ongeloof, en ik veel slechter dan wat het geloof van mij verlangt.’ Ik ben blij in dit boek Tomas Hlik als biechtvader te hebben ontmoet.

De Nieuwe Koers, nr.7, 2016

In dit boek gaat de auteur met een lange stoet van zoekers, als hun biechtvader het gesprek aan. Vervolgens werkt hij dat met humor en ernst uit in een reeks artikelen die mij als lezer regelmatig op een positieve manier aan het denken hebben gezet… wie als kind van deze tijd vol postmoderne vragen zit kan met dit boek geholpen worden. Om naar ik hoop allemaal, als postmoderne of orthodoxe zoeker, Jezus te ontmoeten.

De Wekker, nr.1, 24 juni 2016

Tomas Halik heeft een boodschap voor ons allemaal, christenen van het vrije Europa waar niets onmogelijk is en alles tot absolute grootheid wordt verheven, met de mens als maatstaf van alles. Deze bescheiden en wijze priester preekt een ander Europa: het Koninkrijk van het onmogelijke. ‘Wie de grootste wil zijn, laat hem de kleinste zijn, de dienaar van allen. Wie zijn leven verliest, wint het. Wie heeft, die ontvangt’, zo schrijft hij over een wereld waarin de mens de vreugde mag beleven om nu eens niet voor God te spelen en zijn kleinheid en nederigheid te aanvaarden. Ik wens Europa en ook Nederland toe dat nog veel meer mensen kennis nemen van deze bevlogen priester en filosoof.

Samen Kerk, nr.4, zomer 2016

Bijna elke zin in het boek daagt de lezer uit om na te denken over het paradoxale karakter van geloven. Het stelt vragen bij de manier waarop u en ik het geloof zien en het accepteert geen pasklare antwoorden. Ik wil het boek u daarom zeker aanraden, temeer omdat er nog zoveel interessante gedachten in zitten die ik niet heb kunnen beschrijven. Als u open staat voor reflectie op uw eigen geloof en bijbehorende overtuigingen dan is dit boek het lezen meer dan waard.

De Civitate, nr. 1, oktober 2016

Halik schreef een eerlijk en persoonlijk boek… De auteur heeft scherpe observaties en interpretaties die we in mijn ogen heel serieus moeten nemen… Het nodigt met name de evangelische wereld uit tot serieus zelfonderzoek. Doorgaans wordt niemand daar minder van…

Soteria, september 2016

Halik is rustig en precies, maar tegelijk zeker niet rustgevend. Hij is niet van plan om de moeilijke vragen te ontlopen, want daar heeft hij geen goede ervaringen mee… Het is niet Haliks bedoeling om geloof weer tot een salonfähig gebeuren te maken, maar men kan zich na het lezen dit boek wel weer wat veiliger in een gesprek over hedendaagse religie mengen.

Liter, nr.83, september 2016

Schrijf uw eigen beoordeling

Andere uitgaven van Thomas Halik