ISBN | 9789023994732 |
Subtitel | een Joodse verzetsman en een predikant ontvluchten Auschwitz om de wereld te waarschuwen. |
Aantal bladzijdes | 464 |
Bindwijze | Paperback |
Druk | 5 |
Taal | Nederlands |
Breedte | 136 mm |
Hoogte | 216 mm |
Dikte | 41 mm |
NUR code | 342 |
Imprint | Mozaïek |
Leesvragen | Joel C. Rosenberg – De ontsnapping – Leesvragen 1. Jacob Weisz maakt in het verhaal een sterke ontwikkeling door. Hoe verloopt die ontwikkeling en wat zijn daarbij cruciale gebeurtenissen? 2. Wat brengt Jean-Luc Leclerc ertoe zich – samen met het hele dorp – in te zetten voor de Joodse vluchtelingen? Denkt u dat hij van tevoren de gevaren hiervan gezien heeft? Zou dat een verschil gemaakt hebben? 3. De ouders van Jacob weigeren de dreiging in te zien die van de nazi-ideologie uitgaat, zelfs wanneer hun dochter Ruth vermoord is. Hoe denkt u dat dit komt? 4. Wat is volgens u het belangrijkste thema van dit boek? Hoe komt dit naar voren? 5. Op bepaalde momenten in het verhaal weigeren mensen in te grijpen omwille van de grote risico’s: de Joodse Verzetsraad wil niet meewerken aan het plan om een trein met Joden te overvallen en de gevangenen te bevrijden. Later willen de geallieerde strijdkrachten geen poging doen om Auschwitz te bevrijden of desnoods te bombarderen. Wat vindt u van de afwegingen die bij deze beslissingen een rol speelden? Kunt u de keuzes van de Verzetsraad en de geallieerde autoriteiten begrijpen? 6. Als Jacob zijn verbazing uitspreekt over de aanwezigheid van Luc – als christen – in Auschwitz, geeft Luc als weerwoord: ‘Volgens mij zou de vraag niet moeten zijn: “Waarom ben jij, een christen, hier in een dodenkamp, veroordeeld vanwege het redden van Joden?” De vraag is: “Waarom zijn niet alle christenen hier?”’ (p. 257) Wat vindt u van dat antwoord? En wat zegt Jacobs verbazing over de christenen in zijn omgeving? Kent u hedendaagse voorbeelden van mensen met Lucs houding? 7. Welke scène uit het verhaal greep u het meest aan? Waarom? 8. Gedurende het verhaal offeren mensen zich op verschillende manieren voor anderen op. Kunt u een paar voorbeelden noemen? Wat was de drijfveer van deze mensen? 9. In het verhaal wordt een gedetailleerd beeld geschetst van het leven in Auschwitz en alles wat men moest doen om te overleven – stelen, wachten omkopen, en dergelijke. Wat vond u het meest schokkend of opmerkelijk? Hoever denkt u dat u zou gaan om te overleven? 10. In het verhaal worden mensen getoond met uitzonderlijk goede of slechte eigenschappen. Denkt u dat deze eigenschappen ook tot uiting waren gekomen als deze mensen zich niet op een plek als Auschwitz hadden bevonden?
|
Joel C. Rosenberg – De ontsnapping – Leesvragen
1. Jacob Weisz maakt in het verhaal een sterke ontwikkeling door. Hoe verloopt die ontwikkeling en wat zijn daarbij cruciale gebeurtenissen?
2. Wat brengt Jean-Luc Leclerc ertoe zich – samen met het hele dorp – in te zetten voor de Joodse vluchtelingen? Denkt u dat hij van tevoren de gevaren hiervan gezien heeft? Zou dat een verschil gemaakt hebben?
3. De ouders van Jacob weigeren de dreiging in te zien die van de nazi-ideologie uitgaat, zelfs wanneer hun dochter Ruth vermoord is. Hoe denkt u dat dit komt?
4. Wat is volgens u het belangrijkste thema van dit boek? Hoe komt dit naar voren?
5. Op bepaalde momenten in het verhaal weigeren mensen in te grijpen omwille van de grote risico’s: de Joodse Verzetsraad wil niet meewerken aan het plan om een trein met Joden te overvallen en de gevangenen te bevrijden. Later willen de geallieerde strijdkrachten geen poging doen om Auschwitz te bevrijden of desnoods te bombarderen. Wat vindt u van de afwegingen die bij deze beslissingen een rol speelden? Kunt u de keuzes van de Verzetsraad en de geallieerde autoriteiten begrijpen?
6. Als Jacob zijn verbazing uitspreekt over de aanwezigheid van Luc – als christen – in Auschwitz, geeft Luc als weerwoord: ‘Volgens mij zou de vraag niet moeten zijn: “Waarom ben jij, een christen, hier in een dodenkamp, veroordeeld vanwege het redden van Joden?” De vraag is: “Waarom zijn
niet alle christenen hier?”’ (p. 257)
Wat vindt u van dat antwoord? En wat zegt Jacobs verbazing over de christenen in zijn omgeving?
Kent u hedendaagse voorbeelden van mensen met Lucs houding?
7. Welke scène uit het verhaal greep u het meest aan? Waarom?
8. Gedurende het verhaal offeren mensen zich op verschillende manieren voor anderen op. Kunt u een paar voorbeelden noemen? Wat was de drijfveer van deze mensen?
9. In het verhaal wordt een gedetailleerd beeld geschetst van het leven in Auschwitz en alles wat men moest doen om te overleven – stelen, wachten omkopen, en dergelijke. Wat vond u het meest schokkend of opmerkelijk? Hoever denkt u dat u zou gaan om te overleven?
10. In het verhaal worden mensen getoond met uitzonderlijk goede of slechte eigenschappen. Denkt u dat deze eigenschappen ook tot uiting waren gekomen als deze mensen zich niet op een plek als Auschwitz hadden bevonden?
Een indringend verhaal geschreven met een spannend plot.
“Waarom zijn niet alle christenen hier?” Die vraag stelt een van de hoofdpersonen, een predikant, in De ontsnapping als hij spreekt over zijn motivatie om Joden te helpen. Hij werd opgepakt en naar Auschwitz gebracht vanwege zijn leidende rol in het dorpje Le Chambon, waar de bewoners tijdens de oorlog duizenden Joden geholpen hebben. Die vraag komt ook in meerdere vormen terug in Rosenbergs spannende roman over een gewaagde ontsnapping uit Auschwitz. Op het gebied van spanning en sensatie toont Rosenberg zijn bekende talent, wel gaat dat wat ten koste van het realisme in de roman.
Rosenberg schrijft over het algemeen zeer gedetailleerd en spannend. In dit boek, dat meer indrukwekkend dan spannend is, overtreft hij zichzelf. We maken kennis met Jacob Weisz, die ternauwernood aan de Duitsers weet te ontsnappen, maar wel moet aanhoren hoe zijn ouders worden gefusilleerd op verdenking van bescherming van zijn oom Avi. In wanhoop gaat hij op zoek naar zijn oom, via wie hij bij het verzet komt. Hij helpt onder andere een groep joden bevrijden uit een trein die op weg gaat naar een concentratiekamp. Maar de bevrijding loopt niet zoals gepland en hij kan niet anders dan zich laten insluiten in de trein, waardoor hij in Auschwitz terechtkomt. Hij neemt dan noodgedwongen de naam aan van een van de joden die wel is ontsnapt.