De onverwerkte Holocaust

Auteur(s): Ad Prosman

Bindwijze: Paperback

Ook verkrijgbaar als: E-book: EPUB met watermerk

Schrijf een beoordeling

Beschikbaarheid: Uitverkocht – helaas niet meer leverbaar

€ 25,99
Na de Tweede Wereldoorlog leidde de Holocaust niet tot een grondige bezinning in de protestantse kerk en haar theologie. Ondanks alle aandacht voor Israël bleef de Holocaust buiten beeld.

Gratis verzending binnen Nederland!

Na de Tweede Wereldoorlog leidde de Holocaust niet tot een grondige bezinning in de protestantse kerk en haar theologie. Ondanks alle aandacht voor Israël bleef de Holocaust buiten beeld. Op dat punt hebben kerk en theologie gefaald, betoogt Ad Prosman. Doordat de kerk de Holocaust nooit goed heeft verwerkt, heeft ze aan geloofwaardigheid ingeboet; dit belemmert haar in haar kerk-zijn vandaag. Bezinning op de Holocaust en de cultuur waarin een dergelijke ramp kon plaatsvinden, is alsnog nodig. Prosman onderzoekt de rol die de kerk in Duitsland speelde voor, tijdens en na de oorlog, en betrekt ook de Nederlandse situatie daarbij. Hij stelt dat de kerken in de oorlog zich hadden vereenzelvigd met de cultuur van hun dagen, waardoor zij niet in staat waren om door een krachtig weerwoord de christenen houvast te geven en een weg te wijzen. Voor de positie van de Joden bleken ze nauwelijks aandacht te hebben. Daarmee houdt Prosman de kerken van nu een confronterende spiegel voor. Nu het antisemitisme in kracht toeneemt, mag de kerk niet zwijgend toekijken.


Ad Prosman is predikant in de Protestantse Kerk in Nederland (emeritus). Eerder schreef hij 'Homoseksualiteit tussen Bijbel en actualiteit. Een poging tot verheldering' (2013) en zijn proefschrift 'Geloven na Nietzsche. Nietzsches nihilisme in de spiegel van de theologie' (2007).
 
ISBN 9789023970200
Subtitel Nee
Aantal bladzijdes 224
Bindwijze Paperback
Druk 1
Taal Nederlands
Breedte 144 mm
Hoogte 225 mm
Dikte 26 mm
NUR code 700
Imprint Boekencentrum

Zelf vind ik deel twee van het boek over de theologische actualiteit bijzonder boeiend. Hierin gaat ds. Prosman dieper in op de vraag wat de Holocaust betekent voor de Joodse en christelijke theologie. Het is geen gemakkelijk boek om te lezen… maar uiteindelijk vind ik het inhoudelijk meer dan de moeite waard.

In Gesprek

 

Hoe schokkend te moeten vaststellen dat de kerk op kritieke momenten heeft gezwegen. Bij de invoering van de Ariërparaaf in 1933 en ook na de Kristalnacht in 1938 werd geen protest van de kerk gehoord… De oproep die Prosman aan het adres van de kerk laat horen om te komen tot zelfonderzoek verdient onze hartelijke steun. ‘Zet het onderwerp op de agenda van de kerk,’ suggereert hij. Dit noopt tot een grondige bezinning en dat kan uitmonden in het erkennen van de gemaakte fouten.

Profetisch Perspectief

 

Dit boek over de onverwerkte Holocaust in Nederland is een analyse van historische en theologische ontwikkelingen die ertoe hebben geleid dat de kwestie Israël, Joden en Jodenvervolging vandaag de dag nauwelijks een issue is in het kerkelijk zelfverstaan in Nederland… Het boek van Prosman streeft geen volledigheid na, maar biedt een compilatie van historische en theologische peilingen en wil met deze selectie de kerk een ‘spiegel’ voorhouden.

Soteria

 

Schrijf uw eigen beoordeling

Andere uitgaven van Ad Prosman