De uitzaaiing van het woord

homiletiek in het spoor van Derrida

Auteur(s): Rene van der Rijst

Bindwijze: Paperback

Schrijf een beoordeling

Beschikbaarheid: Uitverkocht – helaas niet meer leverbaar

€ 25,00
Preken kunnen niet zonder taal. Maar kunnen woorden het Woord wel vatten?

Gratis verzending binnen Nederland!

Preken kunnen niet zonder taal. Maar kunnen woorden het Woord wel vatten? Wat doen de woorden van een preek met het Woord, en wat doen ze met de hoorders van het Woord?

Taal wordt in de homiletiek vaak gezien als een instrument om een boodschap over te dragen. In de visie van de filosoof Jacques Derrida echter gaan woorden tot op zekere hoogte hun eigen gang. Woorden worden uitgestrooid als zaad zonder duidelijke herkomst. Het goede graan en het onkruid zijn niet van elkaar te onderscheiden. In dit onderzoek wordt deze taalopvatting van Derrida vruchtbaar gemaakt voor de homiletiek. Wanneer 'waarheid' geen gegeven is en de predikant het effect van een preek niet in de hand heeft, wat betekent dit dan voor het denken over preken en voor de vormgeving van preken?

René van der Rijst is predikant van de Protestantse gemeente te Haarlem-Noord en Spaarndam, redactielid van de Toer-reeks en lid van de stuurgroep van Op Goed Gerucht.
 
ISBN 9789023928362
Subtitel homiletiek in het spoor van Derrida
Aantal bladzijdes 288
Bindwijze Paperback
Druk 1
Taal Nederlands
Breedte 160 mm
Hoogte 240 mm
Dikte 15 mm
NUR code 700
Imprint Boekencentrum

Het bijzondere aan het boek is dat het verschillende zaken uit de theologie tegelijkertijd aan de orde weet te stellen in een stijl en vorm die zowel de beginnende predikant als de al langere tijd werkzame en zelfs de emeritus boeien kan en tevens nieuwe gedachten aanreiken kan… Ik beveel het de lezer van harte aan.

Predikant & Samenleving

 

Schrijf uw eigen beoordeling