Dogmatiek voor iedereen

weten wat je gelooft

Auteur(s): Almatine Leene, Wim Markus

Bindwijze: Hardback

Schrijf een beoordeling

Levering via Boekenwereld.com

€ 20,99
Het woord 'dogmatiek' klinkt nogal stoffig, saai en moeilijk. Dit boek laat zien dat het ook anders kan!

Gratis verzending binnen Nederland!

Het woord 'dogmatiek' klinkt nogal stoffig, saai en moeilijk. Dit boek laat zien dat het ook anders kan! De gewone taal met duidelijke voorbeelden, heldere uitleg van belangrijke bijbelteksten, verdiepende gedeelten en herkenbare vragen zorgen voor een boeiend en prettig leesbaar boek.
De auteurs zijn ervan overtuigd dat dogmatiek bijdraagt aan de verdieping van je geloof. Naast argumenten om te geloven komen de Drie-eenheid, de kerk, gebed, hemel en hel, Gods leiding in je leven en veel andere belangrijke thema's uit de Bijbel op een overzichtelijke manier aan de orde.
Dit boek richt zich in de eerste plaats op jongeren, maar ook voor volwassenen is 'Dogmatiek voor iedereen' een toegankelijke inleiding in de geloofsleer.

* Verdieping van je geloof
* Heldere uitleg van moeilijke onderwerpen
* Met introductieverhalen, verdiepingsteksten, verwijzingen naar filmpjes en boeiende citaten


Dr. Almatine Leene is onderzoeker aan de Universiteit van Stellenbosch (Zuid-Afrika) en daar predikant in de Nederduits Gereformeerde kerk. Daarnaast is ze docent dogmatiek aan de VIAA Hogeschool in Zwolle.
Ds. ir. Wim Markus is emeritus predikant binnen de PKN. Hij was voorzitter van en werkzaam bij de HGJB.
 
ISBN 9789023970934
Subtitel weten wat je gelooft
Aanvulling door BC Nee
Aantal bladzijdes 221
Bindwijze Hardback
Druk 2
Taal Nederlands
Breedte 153 mm
Hoogte 231 mm
Dikte 23 mm
NUR code 700
Imprint uitgeverij Jess
Leesvragen Nee

Het is zonder meer een knappe prestatie om in 200 bladzijden een complete dogmatiek te schrijven en toch te blijven boeien. De term 'dogmatiek' heeft op zijn minst een stoffig imago. Naar mijn overtuiging hebben de auteurs qua presentatie er alles aan gedaan om dat –overigens onterechte– beeld bij te stellen. Zo maken ze gebruik van eigentijdse taal, actuele voorbeelden en verwijzen ze naar filmpjes op internet. Daarmee dienen ze ook de (studerende) jongeren. Jargon wordt vermeden of uitgelegd, zodat dit geen boek voor ingewijden is, maar duidelijk bedoeld 'voor iedereen'. Ook inhoudelijk zijn de auteurs erin geslaagd om te laten zien dat dogmatiek alles te maken heeft met het christenleven van iedere dag. Het lezen ervan is daarom niet alleen een intellectuele oefening, maar raakt ook het concrete leven voor Gods aangezicht.

Reformatorisch Dagblad

 

Dogmatiek voor iedereen richt zich op jongeren, maar ook voor ouderen heeft het boek veel te bieden. De achterflap belooft een toegankelijke inleiding in de geloofsleer. De heldere uitleg en prettige schrijfstijl, de introductieverhalen, verdiepingsteksten en verwijzingen naar filmpjes een aansprekende citaten stellen daarin niet teleur… Mijn waardering voor Dogmatiek voor iedereen is groot. Enerzijds omdat de auteurs zich expliciet voegen in een lange, Bijbelgetrouwe geloofstraditie, wat tot uitdrukking komt in de vele verwijzingen naar belijdenisgeschriften uit de Vroege Kerk en de Reformatie. Anderzijds vanwege de positieve toonzetting van het boek. Zonder kleurloos of bloedeloos te worden, wordt scherpslijperij vermeden.

De Oogst

 

De auteurs hebben een hip boek geschreven dat juist voor een jonger publiek erg toegankelijk is. Verdiepende gedeelten, verwijzingen naar filmpjes (QR-codes!) en een grote verscheidenheid aan citaten wisselen elkaar af… Al met al het aanschaffen waard voor elke christen die niet snel een systematisch-theologische pil uit de kast zou trekken. Dit boek ademt dat dogmatiek niet iets is wat in een strak rationeel kader staat, maar juist als grammatica van het geloof voor ieder christen van groot belang is. Of, zoals de rooms-katholieke theoloog Karl Rahner schreef: ‘Dogma’s zijn als straatlantaarns. Ze helpen de weg te vinden in het duister. Maar alleen dronkenlappen klampen zich eraan vast.’

De Civitate, nr.5, juni 2016

Soms weet je het al na een paar bladzijden: wauw, wat een boek. Dat was mijn ervaring met het boek Dogmatiek voor iedereen… Twee bekwame schrijvers met kennis van zaken. Dat proef je door heel het boek heen… Naast het laagdrempelige karakter zijn ook de vele voorbeelden nuttig. Tussen de hoofdtekst staan veel verwijzingen naar Bijbelteksten, filmpjes, voorbeelden, etc… Dogmatiek voor iedereen: Leuk om voor jezelf te lezen. Het voedt je geloof, en je hebt alles weer scherp voor de bril. Maar ook handig voor je jeugdavonden: ter voorbereiding, of als naslag voor lastige vragen. Aanrader dus!

CGJO Outline, nr.41, 2016

Leene en Markus schreven een boek dat de leer op een heel overzichtelijke manier uiteenzet… Dat zij juist ook de mbo’ers op het oog hebben, is zeer te prijzen... Ik hoop dat het besproken boek vele lezers vindt. Het is een prima toeleiding om te weten wat je gelooft. Echt iets voor huiskringen en verenigingen. Van harte aanbevolen.

Nader Bekeken, nr.6, juni 2016

Schrijf uw eigen beoordeling

Andere uitgaven van Almatine Leene, Wim Markus
Multiple choice
€ 12,50
Watermerk
€ 7,99