Donkerland

een plaas; een familie; zeven generaties

Auteur(s): Deon Opperman, Ingrid Glorie

Bindwijze: Paperback

Ook verkrijgbaar als: E-book: EPUB met watermerk

Schrijf een beoordeling

Beschikbaarheid: Uitverkocht – helaas niet meer leverbaar

€ 5,95
Zuid-Afrika, 1838. Nadat zijn ouders door veedieven zijn vermoord, ontvlucht Pieter de Witt zijn geboortegrond aan de rand van de Kaapkolonie en trekt verder naar het oosten.
Zuid-Afrika, 1838. Nadat zijn ouders door veedieven zijn vermoord, ontvlucht Pieter de Witt zijn geboortegrond aan de rand van de Kaapkolonie en trekt verder naar het oosten. Onderweg ontfermt Pieter zich over een zwarte vrouw die hij de naam Eerste geeft. Als ze na een tocht vol ontberingen de oever van de Tugela bereiken, weet Pieter het zeker: hier ligt zijn bestemming, hier zal hij zijn 'plaas' bouwen, zijn eigen boerderij. Met hulp van Eerste slaagt Pieter erin Donkerland tot bloei te brengen. Maar de prijs die ze moeten betalen, is hoog.

In de anderhalve eeuw die volgt, ontdekken ook Pieters nazaten wat het betekent om Afrikaner te zijn. En altijd is hun lot verbonden met de afstammelingen van Eerste. Elke generatie krijgt tegen wil en dank een rol toebedeeld in de verhalen van Zuid-Afrika's historie: de strijd tegen de Zoeloes, de Anglo-Boerenoorlog, de Soweto-opstand, het ontstaan van het Nieuwe Zuid-Afrika... Zo ervaren de bewoners van Donkerland aan den lijve de schande en triomf van hun geschiedenis.

Deon Opperman is een beroemd Zuid-Afrikaans auteur en theatermaker. De roman 'Donkerland' is gebaseerd op een in Zuid-Afrika uiterst populaire televisieserie.
 
ISBN 9789023994749
Subtitel een plaas; een familie; zeven generaties
Aantal bladzijdes 480
Bindwijze Paperback
Druk 1
Taal Nederlands
Breedte 135 mm
Hoogte 215 mm
Dikte 42 mm
NUR code 342
Imprint Mozaïek
Leesvragen Nee

Pieter de Witt verlaat in 1838 zijn geboortegrond, nadat zijn ouders vermoord zijn. Onderweg trouwt hij met Margriet en ontfermt hij zich over een zwarte vrouw die hij de naam Eerste geeft. Aangekomen bij de rivier Tugela sticht hij zijn eigen ‘plaas’, Donkerland, waar 7 generaties van familie De Witt zullen wonen, altijd in verbondenheid met de nakomelingen van Eerste. Al lezend leef je mee met het verdriet, de blijdschap en de trots van de Afrikaners en de Zoeloes, je proeft de sfeer van dat prachtige land, en geniet je van de ongelooflijke verhalen die Zuid-Afrika’s geschiedenis hebben geschreven. Een must-read, zeker voor liefhebbers van Zuid-Afrika.

Oog voor Zuid-Afrika

 

Met Donkerland zet de Zuid-Afrikaanse schrijver Deon Opperman een krachtig epos neer over 175 jaar geschiedenis van de familie De Witt in Zuid-Afrika. Zo komt de patriarch Pieter tot leven, die als eerste zijn stok in de aarde plantte en daarmee zijn bezit afbakende: het begin van zijn boerderij Donkerland. Samen met de Xhosavrouw Mafungwashe, ook wel Eerste genoemd, bouwt hij een bestaan op. Hij trouwt met Margriet en zo ontstaat het begin van zeven generaties De Witt. De lezer wordt de turbulente historie van het land binnengetrokken via de levens van de hoofdpersonen. De Engelsen overwinnen de Zoeloes, vervolgens komen er twee Boerenoorlogen en wordt de status van de oorspronkelijke bewoners steeds meer aangevochten. Uiteindelijk komt het zover dat De Witt zijn land terug moet geven aan de rechtmatige eigenaar. Een prachtige roman, waarin duistere familiegeheimen van geslacht op geslacht worden doorgegeven, waarin onschuldig bloed rijkeljk vloeit en het recht van de sterkste lijkt te triomferen. Na zeven generaties breekt er een tijd van rust aan. De strijd om het land is gestreden en in vrede beslecht. Opperman vervlecht blanken en zwarten, Boeren en Engelsen. Afhankelijk van hun plek in de geschiedenis leven ze met elkaar of doden ze elkaar. De waarheid van een verhaal is moeilijk te definiëren. 'Het verhaal gaat gebukt onder de last van alle stukjes die erbij gelogen en erbij gedroomd worden, en het wordt verminkt door alles wat vergeten is.'

Reformatorisch Dagblad

 

Het is het jaar 1838 als Pieter de Witt zijn geboortegrond aan de rand van de Kaapkolonie, Zuid-Afrika, ontvlucht. Zijn ouders zijn vermoord door veedieven en Pieter trekt in zijn eentje naar het oosten, richting Natal. Onderweg redt hij een jonge zwarte vrouw uit de handen van haar belager en zij – Pieter noemt haar Eerste – gaat mee als zijn hulp. Als de twee na een barre tocht lopend aankomen aan de oever van de rivier de Tugela, zet Pieter daar het gebied uit waar hij zijn nieuwe leven zal beginnen. Hij gaat een plaas (boerderij) bouwen op een groot stuk grond: de grenzen liggen een half uur gaans in de vier windrichtingen vanaf het punt waar hij zijn stok in de grond heeft gezet. Daarmee begint de geschiedenis van Donkerland, van zijn blanke Boerenbazen en van zijn zwarte arbeidersfamilie. Basis voor deze roman is een in Zuid-Afrika populaire tv-serie, gemaakt door scenario- en toneelschrijver Deon Opperman. Voormalig journalist en uitgever Kerneels Breytenbach bouwde de tv-scenario’s om tot dit boek, dat de geschiedenis van de mensen op Donkerland beschrijft tot 1996. Met enige aarzeling ben ik aan deze roman begonnen, want ik houd niet zo van boeken die geschreven zijn naar aanleiding van een filmscenario of tv-serie. Vaak zijn dat wat oppervlakkige geschriften die niet veel indruk achterlaten. Donkerland heeft mijn negatieve vooroordelen gelogenstraft, volledig. Ja, de geschiedenis van de plaas-bewoners wordt inderdaad verteld in fragmenten, gebeurtenissen in een bepaald tijdvak. Als lezer ga je als het ware in vogelvlucht mee door de historie van een Boerenfamilie en hun Zoeloe-arbeiders. Maar hoe. Het duo Opperman en Breytenbach doet dat op zo’n voortreffelijke manier dat de historie tot leven komt: de romanfiguren worden echte mensen en je leeft met hen mee, of je het nu met hun ideeën eens bent of niet. Ik heb werkelijk genoten van dit boek. Liefhebbers van Zuid-Afrika zouden het zeker moeten lezen, al is het alleen maar om iets te begrijpen van de inwoners van dat prachtige land.

Nederlands Dagblad

 

Op de flaptekst van dit boek staat: een monumentaal verhaal. Dat vind ik het zeker! Het boek geeft een goed beeld van de worstelingen van de boeren in Zuid-Afrika. Maar ook van de Zoeloes.. Het heeft mij echt van begin tot eind geboeid. Een aanrader!

Meelezer Jacqueline

 

'Nergens in het heelal is er een plaats waar je voldoende afstand kunt nemen om je verhaal te vertellen en te kunnen zeggen: ‘Dit is de waarheid, precies zoals het is gebeurd.' Daarmee is gelijk een filosofische toon van de historische roman Donkerland gezet. Vanaf de eerste zinnen heeft de mysterieuze verteller die de geschiedenis van Donkerland en zijn familie doorgeeft mij in de greep. Heel lang blijft onduidelijk wie ze is en tegen wie ze het verhaal vertelt. Dat begint in 1838 als de patriarch van Donkerland, Pieter de Witt vertrekt uit de Oostkaap en na een lange tocht door Zuid-Afrika, zijn stok plant in een stuk grond aan de rivier de Tugela in Natal. Hij claimt een stuk land vanaf de stok een half uur lopen in alle windrichtingen en bouwt Donkerland. Dit doet hij samen met Mafungwashe, een zwarte vrouw die hij tijdens zijn tocht op zijn pad is gekomen. Zij dankt haar leven aan hem en wordt zijn bediende. Hij noemt haar Eerste.

Antoinette

 

De combinatie van geschiedenis, spannende gebeurtenissen en goed ontwikkelde personages maken Donkerland tot een must-read voor iedereen die meer wil weten over Zuid-Afrika, én voor de liefhebbers van een meeslepend verhaal.

www.geloofinboeken.nl

 

Donkerland is een uitgebreide, behoorlijk feitelijke en interessante roman, waar je tijdens het lezen echt je aandacht bij moet houden. De opzet om de geschiedenis van een land aan de hand van de levens van een familie te vertellen, maakt het verhaal boeiend. Wanneer je geïnteresseerd bent in de rijke geschiedenis van Zuid-Afrika is Donkerland voor jou dan ook een goede keus.

Wereld van boeken

 

Dit schitterend geschreven boek hoort mijns inziens thuis in de categorie als de boeken van Irma Joubert. Het leest als een trein. Zeer aanbevolen!

ZOV en Reformatorische Omroep

 

Schrijf uw eigen beoordeling

Andere uitgaven van Deon Opperman, Ingrid Glorie
Donkerland
€ 14,99