Geduld met God

twijfel als brug tussen geloven en niet-geloven

Auteur(s): Thomas Halik

Bindwijze: Paperback

Ook verkrijgbaar als: E-book: EPUB met watermerk

Schrijf een beoordeling

Levering via Boekenwereld.com

€ 17,50
De Tsjechische theoloog, filosoof en psycholoog Tomáš Halík is als een van de weinige hedendaagse schrijvers in staat daadwerkelijk een brug te slaan tussen geloof en scepsis, tussen christelijke zingeving en atheïstische levensoriëntatie. In dit boek neemt hij als uitgangspunt de twijfelende en zoekende figuur van Zacheüs, die liever schuchter van een afstand toekijkt dan dat hij enthousiast meedoet.
De Tsjechische theoloog, filosoof en psycholoog Tomáš Halík is als een van de weinige hedendaagse schrijvers in staat daadwerkelijk een brug te slaan tussen geloof en scepsis, tussen christelijke zingeving en atheïstische levensoriëntatie. In dit boek neemt hij als uitgangspunt de twijfelende en zoekende figuur van Zacheüs, die liever schuchter van een afstand toekijkt dan dat hij enthousiast meedoet. Dit beeld gebruikt hij om een nieuwe verhouding uit te werken tussen gelovigen en niet-gelovigen, waarmee hij buitenstaanders in hun zoeken en vragen heel nabij kan komen.

Tomáš Halík ontving voor dit werk de Europese prijs voor het beste theologische boek 2011.

Tomáš Halík (1948) is priester en een van de belangrijkste Oost-Europese rooms-katholieke intellectuelen. Hij was onder andere de vertrouweling van president Havel en van de Tsjechische aartsbisschop. Momenteel is Halík hoogleraar Filosofie en Sociologie aan de beroemde Karelsuniversiteit te Praag. In 2014 ontving hij de prestigieuze Templeton Price.
 
ISBN 9789023927662
Subtitel twijfel als brug tussen geloven en niet-geloven
Aanvulling door BC Nee
Aantal bladzijdes 192
Bindwijze Paperback
Druk 9
Taal Nederlands
Breedte 145 mm
Hoogte 225 mm
Dikte 19 mm
NUR code 707
Imprint Boekencentrum
Leesvragen Nee

‘Geduld met God is een prachtig boek. Het is zo authentiek en doorleefd dat het aanbeveling verdient om dit boek gewoon een jaar of jarenlang op het nachtkastje te leggen en dagelijks kleine passages te gebruiken voor persoonlijke meditatie en bezinning. Het is voedsel voor de ziel dat het best hapje voor hapje als slowfood genuttigd kan worden. Wie daar het geduld voor opbrengt, zal zeker niet met lege handen worden heengezonden.’

Christen Democratische Verkenningen

 

Een prachtig en inspirerend boek waar je, als ik even een liturgische term mag gebruiken, van op-ademt… Anders dan Amerikaanse televangelisten wil Halík niet met ‘vulgaire vanzelfsprekendheid over God spreken’, maar juist daarin wil hij niet zijn eigen overtuigingen, maar God serieus nemen. Geloof is daarbij ‘geen prestatie, maar vertrouwen’. Juist in alle bescheidenheid: pure vroomheid.

Kerk en Theologie

 

Een rijk boek, van een belezen auteur, die haarfijn de vinger legt op herkenbare situaties van de kerk van nu. Ik heb het geboeid gelezen en vele uitroeptekens in de kantlijn gezet.

VPWinfo.nl, nr.2 2015

Het thema van dit boek laat zich zo samenvatten: geloof kan ongeloof alleen overwinnen door het te omarmen… Halik wijst op het aandurven van een kwetsbaar geloof – een geloof dat zijn zwakke en onzekere kanten omarmt en integreert tot een authentiek geheel. Dat hij die weg wijst zonder te vervallen in de gemakkelijke prietpraat van ‘je mag ook twijfelen’ en ‘we weten het allemaal ook zo zeker niet meer’ heeft me van zijn gelijk overtuigd.

Liter

 

Schrijf uw eigen beoordeling

Andere uitgaven van Thomas Halik