Geloven onder bezetting

een Palestijnse theologie van verzet en hoop

Auteur(s): Mitri Raheb

Bindwijze: Paperback

Schrijf een beoordeling

Levering via Boekenwereld.com

€ 12,99
Mitri Raheb biedt een vernieuwend theologisch perspectief, door met de ogen van een Palestijnse christen de Bijbel te lezen en de geschiedenis te duiden.Het gebied dat Gaza en de Westelijke Jordaanoever omvat, heeft door de eeuwen heen altijd geleefd onder vreemde heerschappij: van de Babyloniërs en Egyptenaren, van de Romeinen, Ottomanen en Britten, en nu van de staat Israël. Deze constante overheersing heeft een verstrekkende invloed op het geloof van hen die in dit gebied leven.
Mitri Raheb biedt een vernieuwend theologisch perspectief, door met de ogen van een Palestijnse christen de Bijbel te lezen en de geschiedenis te duiden.

Het gebied dat Gaza en de Westelijke Jordaanoever omvat, heeft door de eeuwen heen altijd geleefd onder vreemde heerschappij: van de Babyloniërs en Egyptenaren, van de Romeinen, Ottomanen en Britten, en nu van de staat Israël. Deze constante overheersing heeft een verstrekkende invloed op het geloof van hen die in dit gebied leven. Volgens Mitri Raheb is deze context van wezenlijk belang om de bijbelse boodschap en het levensverhaal van Jezus te begrijpen. Jezus belichaamt de hoop van het Palestijnse volk op een macht die groter is dan de wereldse grootmachten. Vanuit dit perspectief komt Raheb tot een verrassende uitleg van de triniteit.

Mitri Raheb (1962) is een Palestijn, christen, luthers predikant, theoloog en vredesactivist. Met zijn vrouw en twee dochters woont en werkt hij in Bethlehem, de stad waar zijn familie al eeuwenlang woont. Raheb was een van de opstellers van het Kairos-document van Palestijnse christenen, Uur van de waarheid(2009). Hij is praeses van de synode van de Evangelisch-Lutherse Kerk in Jordanië en het Heilige Land, pastor van de Lutherse Kerk in Betlehem en oprichter en leider van het Diyar Consortium en het Dar al-Kalima College voor kunst en cultuur.
 
ISBN 9789023970224
Subtitel een Palestijnse theologie van verzet en hoop
Aantal bladzijdes 120
Bindwijze Paperback
Druk 1
Taal Nederlands
Breedte 152 mm
Hoogte 231 mm
Dikte 14 mm
NUR code 703
Imprint Boekencentrum

Ik lees zijn boek als een aanklacht tegen de onterving, de onteigening van de inheemse bevolking van Palestina en de krachtige bijbelse legitimatie hiervan in het christelijke kamp…Heb ik geen kritische vragen? Die heb ik. Die sluiten deels aan bij de kritische vragen die Erik Borgman in zijn inleiding stelt. Maar nu heb ik vooral de behoefte om te luisteren en nog eens te luisteren en dan in gesprek met Mitri Raheb de vragen te stellen.

 

Het boek levert een opvallend nieuwe bijdrage aan het debat over het Israëlisch-Palestijnse conflict en de rol die de westerse theologie daarin speelt.

Kerk en Israël Onderweg

 

‘In 1993 gaven Yassar Arafat en Yitzhak Rabin elkaar een hand in het Witte Huis. Ik dacht toen dat Israëli’s en Palestijnen eindelijk in vrede met elkaar zouden leven’ zegt Raheb in de epiloog. In zijn boek doet hij een hernieuwde poging die vrede dichterbij te brengen. Iedere poging om daaraan zonder geweld een bijdrage te leveren verdient onze aandacht.

Doopsgezind.nl

 

Schrijf uw eigen beoordeling