Goed gereedschap is het halve werk

de urgentie van theologie in pastoraat en zielzorg

Auteur(s): Margriet van der Kooi, Kees van der Kooi

Bindwijze: Paperback

Ook verkrijgbaar als: E-book: EPUB met watermerk

Levering via Boekenwereld.com . Dit betreft een Printing-On-Demand-titel. U kunt dit artikel daarom niet retourneren.

€ 17,50
Aan de hand van ervaringen in een ziekenhuis gaan de auteurs na - vanuit hun verschillende disciplines - welke rol theologie vervult in pastoraat, geestelijke verzorging en coaching. En omgekeerd: hoe ontmoetingen inwerken op de theologie.
Aan de hand van ervaringen in een ziekenhuis gaan de auteurs na - vanuit hun verschillende disciplines - welke rol theologie vervult in pastoraat, geestelijke verzorging en coaching. En omgekeerd: hoe ontmoetingen inwerken op de theologie. Mensen vertellen hun verhalen, hun angst, hoop en twijfel, en komen met flarden van zin. Hoe reageert de geestelijk verzorger daarop? Wat betekent professionaliteit in die situatie? Is de pastor reisgenoot, vroedvrouw, makelaar in wijsheid, ambtsdrager, gezondene?
 
ISBN 9789023950448
Subtitel de urgentie van theologie in pastoraat en zielzorg
Aanvulling door BC Nee
Aantal bladzijdes 176
Bindwijze Paperback
Druk 1
Taal Nederlands
Breedte 135 mm
Hoogte 215 mm
Dikte 16 mm
NUR code 707
Imprint Boekencentrum
Leesvragen Nee

Klantenreviews

Goed gereedschap
Het boek ‘Goed gereedschap is het halve werk’ van Kees en Margriet van der Kooi (2017, Uitgeverij Boekencentrum, Utrecht) behandelt vele thema's, van avondmaal tot ziekenzalving en van het verlies van een kind tot een voltooid leven.

Onze maatschappij wordt bijvoorbeeld vergeleken met Platland (naar ‘Flatland: a romance of many dimensions’ van E.A. Abbott (London, 1884)). Een tweedimensionale maatschappij waar een driedimensionaal figuur voorbij komt en laat zien dat er meer is dan wat de bewoners van platland voor mogelijk houden. De platlanders reageren vol ongeloof, want hoe kan er meer zijn dan zij kunnen ervaren in hun wereld? Het verhaal geeft uitleg over de verschillende ruimtelijke dimensies, maar het idee wordt ook wel gebruikt als parallel naar ons leven.
We leven in zo’n platland wanneer we bijvoorbeeld zo gejaagd zijn dat we niet nadenken over alles wat ons overkomt. Of wanneer we vinden dat we als vanzelfsprekend recht hebben op geluk en voorspoed. Gaat iets mis, dan eisen we een oplossing of wijzen een schuldige aan. We lopen daarmee weg voor onze eigen verantwoordelijkheid. We gaan niet bij onszelf of anderen in beraad, maar lopen klakkeloos mee met de algemene mores van de massa.

In het boek geeft handvatten om in het eigen leven aan te sluiten bij mensen die op zoek zijn naar zingeving of zitten met de zogenaamde ‘trage vragen’ in het leven. Levensvragen die de kop op kunnen steken wanneer men geconfronteerd wordt met verlies of vreugde. Om van het leven meer te maken dan het platland, zoals dat door velen beleeft wordt. Want, zoals het op pagina 156 zo mooi beschreven wordt, we zijn “...meer dan een bundel cognitieve vermogens, affectieve reflexen, strevingen en gedragingen.”

In deze bundel komen een aantal verhalen voor, die al eerder in de boeken van Margriet van der Kooi beschreven zijn. Dat vind ik wel jammer. Anderzijds zijn het mooie voorbeelden, aan de hand waarvan verschillende thema's besproken worden. Zie ook: https://www.miworries.nl/goed-gereedschap/

Review door M. Kaljouw. (Geplaatst op 02-05-2018)

Schrijf uw eigen beoordeling