Het dier is mens geworden / Het dier is ding geworden

van huisdier tot gezelschapsdier

Auteur(s): Marijke Verduyn

Bindwijze: Paperback

Schrijf een beoordeling

Beschikbaarheid: Uitverkocht – helaas niet meer leverbaar

€ 20,50
Huisdieren hebben een geweldige opmars gemaakt: in vijftig jaar tijd veroverden ze een plaats in ons leven, op onze bank en ons bed. Het huisdier is gezinslid geworden, met eigen bier, kleding, gezondheidszorg op menselijke maat en een pootafdruk in onze rouwadvertentie.

Gratis verzending binnen Nederland!

Huisdieren hebben een geweldige opmars gemaakt: in vijftig jaar tijd veroverden ze een plaats in ons leven, op onze bank en ons bed. Het huisdier is gezinslid geworden, met eigen bier, kleding, gezondheidszorg op menselijke maat en een pootafdruk in onze rouwadvertentie. Zijn naam veranderde mee: het huisdier werd gezelschapsdier.

Het dier is mens geworden voert onder andere langs hondenboetieks, dierentolken, een crematorium en chemotherapie. Maar de promotie van huisdieren stelt ons ook voor nieuwe vragen. Want moet alles wat kan?
Mogen wij een dier een jurkje aantrekken? En wie bepaalt dat eigenlijk?

In diezelfde vijftig jaar deden landbouwhuisdieren een flinke stap terug.
Zij verhuisden ook: van het erf of de wei naar grote, vaak voor het publiek afgesloten stallen, waar zij tegen zo weinig mogelijk kosten zoveel mogelijk moeten produceren. Landbouwhuisdieren werden gebruiks- of productiedieren.
Het dier is ding geworden portretteert onder andere een melkrobot, volautomatische poultrysystems, een koeienrusthuis en een slachter met een goed hart. Ook het leven van productiedieren stelt ons voor vragen. Hoe is het voor hen om te leven in onze agribusiness? Kan het ook anders? En wie is er eigenlijk verantwoordelijk?

Marijke Verduyn beschrijft in Het dier is mens geworden / Het dier is ding geworden met vaart, humor en compassie hoe de verhouding tussen mens en dier veranderde en onszelf en onze maatschappij weerspiegelt.
Een 'omkeer'boek dat van twee kanten te lezen is.
 
ISBN 9789021142951
Subtitel van huisdier tot gezelschapsdier
Aantal bladzijdes 250
Bindwijze Paperback
Druk 1
Taal Nederlands
Breedte 137 mm
Hoogte 217 mm
Dikte 22 mm
NUR code 740
Imprint Meinema, Uitgeverij

Met wat ik weet van honden zou ik zeggen: ze zijn gelukkig, op dit moment. Hun lichaamstaal zegt het. Maar na het lezen van Verduyns boek wordt die stelling discutabel. Zijn honden echt gelukkig met hun leven bij mensen?

Reformatorisch Dagblad

 

Haar nuchtere woorden stemmen eerder tot nadenken en afwegen dan de bevlogenheid van dierenactivisten.

De Volkskrant

 

Schrijf uw eigen beoordeling