Het heilige zelf

Auteur(s): Sytze Ypma

Bindwijze: Paperback

Schrijf een beoordeling

Beschikbaarheid: Dit product zal niet verschijnen en kan niet worden besteld.

€ 15,95
Mensen zijn gelaagde wezens en ons diepste innerlijk is heilig, zo stelt Sytze Ypma. In deze religieuze antropologie brengt hij die lagen in kaart via de geestelijke weg die Etty Hillesum in haar dagboeken beschrijft.Ypma pleit voor een nieuwe kijk op de mens, een nieuw zelfbeeld - het gelaagde zelf - dat hij uitwerkt aan de hand van het Bijbels-Hebreeuwse denken.
Mensen zijn gelaagde wezens en ons diepste innerlijk is heilig, zo stelt Sytze Ypma. In deze religieuze antropologie brengt hij die lagen in kaart via de geestelijke weg die Etty Hillesum in haar dagboeken beschrijft.

Ypma pleit voor een nieuwe kijk op de mens, een nieuw zelfbeeld - het gelaagde zelf - dat hij uitwerkt aan de hand van het Bijbels-Hebreeuwse denken. Hij laat zien hoe ons zelf meer weg heeft van de maan dan van de zon. De mens schijnt niet zelf, maar dankzij iets buiten zichzelf, de Ander, die in geestelijke zin de zon is.
Vanuit dit mensbeeld werpt Ypma een nieuwe blik op het narcisme - de liefde voor ons zelf en de zelfontwikkeling. Hij stelt dat religie ons kan helpen om in de verhouding tot onszelf te rijpen. Het narcisme en religie vinden elkaar in waarden als humor, wijsheid, empathie, acceptatie van de eindigheid van het leven, creativiteit en bidden.


Dr. Sytze Ypma is predikant van de protestantse gemeente Scharnegoutum-Loënga. Naast zijn predikantschap is hij werkzaam als docent godsdienstpsychologie aan de PThU te Groningen.
 
ISBN 9789021143934
Subtitel Nee
Aanvulling door BC Nee
Aantal bladzijdes 160
Bindwijze Paperback
Druk 1
Taal Nederlands
NUR code 700
Imprint Meinema, Uitgeverij
Leesvragen Nee

Schrijf uw eigen beoordeling