Ik en de verloren ander

kleine filosofie van rouw en verlangen

Auteur(s): Liesbeth Gijsbers

Bindwijze: Paperback

Ook verkrijgbaar als: E-book: EPUB met watermerk

Schrijf een beoordeling

Levering via Boekenwereld.com

€ 15,00
Hoe leef je verder met het verlies van een dierbare aan de dood wanneer die dood zelf gezocht werd, uit diepe wanhoop en eenzaamheid?Zelfdoding is niet te bevatten voor wie achterblijft, het is een werkelijkheid die onze vertrouwde zingeving voorbij is. Dat maakt dat je gemakkelijk in je rouw verdwaalt: in de nooit helemaal te beantwoorden vragen naar het hoe en waarom, en in verlammende gevoelens van schuld, woede of schaamte.
Hoe leef je verder met het verlies van een dierbare aan de dood wanneer die dood zelf gezocht werd, uit diepe wanhoop en eenzaamheid?

Zelfdoding is niet te bevatten voor wie achterblijft, het is een werkelijkheid die onze vertrouwde zingeving voorbij is. Dat maakt dat je gemakkelijk in je rouw verdwaalt: in de nooit helemaal te beantwoorden vragen naar het hoe en waarom, en in verlammende gevoelens van schuld, woede of schaamte. Hoe vind je een begaanbare weg erdoorheen, terug het leven in?

Liesbeth Gijsbers schetst haar eigen zoektocht naar houvast en een leefbare toekomst. Troost en perspectief vond ze vooral bij de Frans-joodse filosoof Emmanuel Levinas. Die hielp haar een persoonlijk antwoord te geven op de trage vragen waarvoor de dood van haar zus haar gesteld had.

Liesbeth Gijsbers is taalkundige. Naast haar werk als tekstredacteur volgde ze opleidingen aan het Instituut voor Toegepaste Integrale Psychologie en het Opleidingsinstituut voor theologie en geestelijke verzorging vanuit vrijzinnig perspectief. Ook gaf ze trainingen op het gebied van communicatie en persoonlijke ontwikkeling. In 2009 verloor zij zelf haar zus aan zelfdoding.
 
ISBN 9789021143699
Subtitel kleine filosofie van rouw en verlangen
Aantal bladzijdes 128
Bindwijze Paperback
Druk 1
Taal Nederlands
Breedte 135 mm
Hoogte 215 mm
Dikte 13 mm
NUR code 749
Imprint Meinema, Uitgeverij
Leesvragen Nee

Een prettig leesbaar boek, wat op een goede manier de schaamte rond zelfdoding, die ook (of juist) in christelijke heerst, doorbreekt.

De Nieuwe Koers

 

… indringend en persoonlijk boek… treffend verwoord, in proza en poëzie. Ik voel bij Gijsbers een grote bewogenheid. Bij alle vragen en dilemma’s in de omgang met mensen met een doodswens en met nabestaanden vind ik dit voor geestelijk verzorgers een inspirerende invalshoek.

Taco Bos, Tijdschrift Geestelijke Verzorging, september 2015

 

Schrijf uw eigen beoordeling

Andere uitgaven van Liesbeth Gijsbers