In de vergifkast?

protestantse organisaties tussen kerk en wereld

Auteur(s): George Harinck, Paul van Trigt

Bindwijze: Paperback

Schrijf een beoordeling

Levering via Boekenwereld.com

€ 19,99
In de historische beeldvorming over naoorlogs Nederland wordt aan religieuze organisaties regelmatig een passieve rol toebedeeld, alsof 'secularisatie' en 'ontzuiling' hen vanaf de 'revolutionaire jaren zestig' overkwamen. Daarom wordt in dit jaarboek aandacht gevraagd voor de actieve rol die religieuze organisaties in de eerste twee decennia na de oorlog speelden.
In de historische beeldvorming over naoorlogs Nederland wordt aan religieuze organisaties regelmatig een passieve rol toebedeeld, alsof 'secularisatie' en 'ontzuiling' hen vanaf de 'revolutionaire jaren zestig' overkwamen. Daarom wordt in dit jaarboek aandacht gevraagd voor de actieve rol die religieuze organisaties in de eerste twee decennia na de oorlog speelden. Centraal daarbij staat de herpositionering van de Nederlandse Hervormde Kerk kort na de oorlog. De aandacht van deze kerk voor de 'wereld' had met name grote gevolgen voor maatschappelijke organisaties van protestantse origine. Die organisaties werden 'vrijwel in de vergifkast' gezet. Hoe reageerden protestantse organisaties uit diverse sectoren op het nieuw maatschappelijk engagement van de kerken en hoe wisten zij kerken en theologen al dan niet te betrekken bij de bezinning op hun plaats in de samenleving?Door de gekozen invalshoek en door de verwerking van recent onderzoek werpt dit boek nieuw licht op het protestantisme in de jaren 1950.
Met bijdragen van Peter van Dam, Pieter Jan Dijkman, Katinka Fikse-Omon, Ab Flipse, George Harinck, Wim de Jong, Bram Mellink, en Paul van Trigt.
 
ISBN 9789021143521
Subtitel protestantse organisaties tussen kerk en wereld
Aantal bladzijdes 180
Bindwijze Paperback
Druk 1
Taal Nederlands
Breedte 137 mm
Hoogte 216 mm
Dikte 12 mm
NUR code 686
Imprint Meinema, Uitgeverij
Leesvragen Nee

Schrijf uw eigen beoordeling