Is God veranderd?

een onderzoek naar de relatie God-Israël in de theologie van K.H. Miskotte, A.A. Ruler en H. Berkhof

Auteur(s): A.H. Drost

Bindwijze: Paperback

Schrijf een beoordeling

Beschikbaarheid: Uitverkocht – helaas niet meer leverbaar

€ 29,90
In dit boek neemt de schrijver u mee langs de theologische concepten van miskotte, van Ruler en Berkhof. Hij heeft hun theologische concepten bestudeerd op de plaats en betekenis van Israël daarin.

Gratis verzending binnen Nederland!

In dit boek neemt de schrijver u mee langs de theologische concepten van miskotte, van Ruler en Berkhof. Hij heeft hun theologische concepten bestudeerd op de plaats en betekenis van Israël daarin. Wat doen zij met Israël? En meer in het bijzonder: wat doen zij met de relatie God-Israël?
Deze studie geeft inzicht in de manier waarop in een hoofdstroming van het Nederlandse protestantisme over Israël gedacht wordt. Miskotte, Van Ruler en Berkhof kunnen als vertegenwoordigers daarvan beschouwd worden De invloed die zij in de twintigste eeuw op de theologie hadden, werkt nog steeds door.
Hun aandacht ging vooral uit naar het jodendom en in veel mindere mate naar Israël in zijn etnische hoedanigheid, asl volk.
In hun theologische concepten lijkt zelfs een spanning te ontstaan wanneer het over Israël asl volk gaat. Het blijkt, dat zij van de geschiedenis van Israël een model maken om hun visie op Jezus en de kerk te verduidelijken
In deze studie wordt kritisch ingegaan op de inconsistentie die hierdoor ontstaat. Aan de ene kant wordt een blijvende relatie van God met Israël door hen erkend. Aan de andere kant lijkt dit vooral iets van het verleden te zijn waar het om Israël asl volk gaat. Deze historische discontinuïteit roept de vraag op: is God veranderd?
Drost ontwikkelt zelf een aanzet tot een benadering waarin wel sprake is van theologische en historische continuïteit in de relatie God-Israël,zijn kritische doordenking blijkt ook andere gebieden van de christelijke geloofsleer te raken.
Dr. A.H. Drost (1960) is op deze studie gepromoveerd aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Hij is lid van de protestantse Raad voor Kerk en Israël.
 
ISBN 9789023922186
Subtitel een onderzoek naar de relatie God-Israël in de theologie van K.H. Miskotte, A.A. Ruler en H. Berkhof
Aantal bladzijdes 408
Bindwijze Paperback
Druk 1
Taal Nederlands
Breedte 161 mm
Hoogte 241 mm
Dikte 23 mm
NUR code 704
Imprint Boekencentrum

Schrijf uw eigen beoordeling