Lila

Auteur(s): Marilynne Robinson, Janine van der Kooij

Bindwijze: Paperback

Schrijf een beoordeling

Beschikbaarheid: Uitverkocht – helaas niet meer leverbaar

€ 12,50
Lila zwerft dakloos rond als ze de dorpskerk van Gilead, Iowa, binnen stapt omdat het regent. Daar ontmoet ze dominee en weduwnaar John Ames, met wie ze voorzichtig een nieuw leven begint, terwijl ze probeert haar zwervende verleden te verwerken.Lila worstelt met het wereldbeeld en het geloof van haar man, dat pretendeert een geloof van liefde te zijn.
Lila zwerft dakloos rond als ze de dorpskerk van Gilead, Iowa, binnen stapt omdat het regent. Daar ontmoet ze dominee en weduwnaar John Ames, met wie ze voorzichtig een nieuw leven begint, terwijl ze probeert haar zwervende verleden te verwerken.
Lila worstelt met het wereldbeeld en het geloof van haar man, dat pretendeert een geloof van liefde te zijn. Paradoxaal genoeg worden echter de mensen die Lila liefheeft door datzelfde geloof veroordeeld. Dat leidt tot confronterende vragen: wat maakt iemand tot een goed mens?
En wat vermag de liefde?


'Robinsons drieluik over Gilead is een prachtige vertelling over mensen die beschadigd zijn door het leven en ineens overweldigd worden door onverwachte vriendelijkheid en liefde.' - Nederlands Dagblad


Marilynne Robinson (1943) is filosoof, theoloog en professor Creative writing aan de Universiteit van Iowa. Met haar laatste roman, ´Lila´ (shortlist National Book Award), ging Robinson terug naar de geliefde personages uit haar bejubelde romans ´Gilead´ (Pulitzer Prize) en ´Thuis´ (Orange Prize, shortlist National Book Award). Onlangs won ze voor haar gehele oeuvre de prestigieuze Library of Congress Prize for American Fiction 2016.
 
ISBN 9789023996835
Subtitel Nee
Aantal bladzijdes 268
Bindwijze Paperback
Druk 1
Taal Nederlands
Breedte 135 mm
Hoogte 215 mm
Dikte 23 mm
NUR code 302
Imprint Mozaïek

Zoek in de boekhandel eens naar een theologisch boek, het vak lijkt verdampt. Intussen gaan de romanschrijvers er vrolijk met het vak vandoor en krijgen ze de vijf sterren van de NRC en De Wereld Draait Door. Lila is zo’n boek. Je kunt je ogen haast niet geloven, zo theologisch, bijbels en gelovig als dit boek is. Wat is het geheim van de kwaliteit, dat het vanuit onverdachte hoek wordt bejubeld?... voortdurend denk je, wanneer komt de aap uit de mouw en wordt al dit geloof belachelijk gemaakt? Niets van dit al, het is bloedserieus, spannend, integer beschreven, maakt nieuwsgierig en spreekt onbekommerd over God, Bijbel en geloof, meer dan veel theologen zouden durven… Niets is vanzelfsprekend. Lila zoekt naar een tweede taal die kan beschrijven wat haar is overkomen en de dominee komt niet meer uit met de taal die hij altijd heeft gesproken… op een diepere laag gaat dit boek over de vraag of er contact mogelijk is tussen mensen die als het ware op verschillende planeten wonen, zowel wat afkomst als taalvelden betreft. In het boek zie je dat het alleen maar kan als beiden bereid zijn hun denken te onderzoeken en dat in liefde voor elkaar… allerlei theologische thema’s komen voorbij, op een wijze die adembenemend is… het is theologie van de bovenste plank… iedere geestelijk verzorger zoekt naar taal die uitdrukt wat verlies, naaktheid, moed, onvermijdelijkheid en liefde vermogen. In dit boek worden ze verbonden met diepzinnige geloofstaal. We moesten het maar wagen die taal te blijven spreken. De zegen van de niet-religieuze kwaliteitskrant hebben we.

Tijdschrift Geestelijke Verzorging

 

Schrijf uw eigen beoordeling