Luther en calvinistisch Nederland

Auteur(s): Mirjam van Veen

Bindwijze: Paperback

Schrijf een beoordeling

Levering via Boekenwereld.com

€ 17,50
Het begin van Martin Luther was ook in de Lage Landen veelbelovend. Korte tijd nadat hij in Duitsland zijn stellingen tegen de aflaat publiek had gemaakt, werden zijn opvattingen ook in de Lage Landen bekend.
Het begin van Martin Luther was ook in de Lage Landen veelbelovend. Korte tijd nadat hij in Duitsland zijn stellingen tegen de aflaat publiek had gemaakt, werden zijn opvattingen ook in de Lage Landen bekend. Toch kregen de lutheranen in Nederland nooit vaste grond onder de voeten. In de tweede helft van de 16e eeuw grepen gereformeerden het initiatief: deze Zwitserse tak van de reformatie zou voortaan de eerste viool spelen. Evenals de lutheranen zagen de gereformeerden Luther als de aartsvader van de reformatie. Toch was de verhouding tussen gereformeerden en lutheranen bij tijd en wijle uiterst gespannen: lutheranen zagen de gereformeerden als ketters; gereformeerden beschouwden de lutheranen als verraders. Dit boek beschrijft hoe gereformeerden Luther waardeerden en zijn volgelingen kritiseerden. Hoe is het mogelijk dat Luther in calvinistisch Nederland een heldenstatus kreeg, terwijl zijn volgelingen een bestaan in de marge leidden?
 
ISBN 9789023971498
Subtitel Nee
Aanvulling door BC Nee
Aantal bladzijdes 160
Bindwijze Paperback
Druk 1
Taal Nederlands
Breedte 135 mm
Hoogte 216 mm
Dikte 15 mm
NUR code 704
Imprint Boekencentrum
Leesvragen Nee
Een verhelderende aanvulling op een belangrijke ontwikkeling in onze vaderlandse cultuur. Ook voor niet onderlegde lezers prima te volgen. NBD Biblion Een goed leesbaar boek is dit over Luther met een speciale invalshoek. De auteur is hoogleraar Kerkgeschiedenis aan de Vrije Universiteit en ze weet te boeien. Een mooi boek met als spits: de gereformeerde tolerantie en gematigdheid camoufleren het onvermogen om religieuze diversiteit te aanvaarden. Dat is nu de manier, waarop prof. Van Veen kerkgeschiedenis bedrijft: een inhoudelijk gesprek voeren met het verleden met het oog op het heden. Credo, september 2017

Schrijf uw eigen beoordeling