Met het oog op moslims

theologen en de Protestantse Kerk in dialoog met moslims van 1960 tot 2010

Auteur(s): Jaap Kraan

Bindwijze: Paperback

Schrijf een beoordeling

Levering via Boekenwereld.com . Dit betreft een Printing-On-Demand-titel. U kunt dit artikel daarom niet retourneren.

€ 30,99
In deze studie worden publicaties van theologen uit de Protestantse Kerk in Nederland en rapporten van die kerk onderzocht, gedurende de periode 1960-2010. Onderzoeksthema's zijn de visies op de islam en de dialoog met moslims, die gevonden zijn in deze publicaties.

Gratis verzending binnen Nederland!

In deze studie worden publicaties van theologen uit de Protestantse Kerk in Nederland en rapporten van die kerk onderzocht, gedurende de periode 1960-2010. Onderzoeksthema's zijn de visies op de islam en de dialoog met moslims, die gevonden zijn in deze publicaties.
In het eerste deel worden publicaties behandeld van onder andere Johannes Verkuyl, Dick Mulder, Jan Slomp en Anton Wessels. Vervolgens is er aandacht voor het synoderapport van de PKN en publicaties van de Raad van Kerken. Dan worden theologische thema's uit de dialoog behandeld: dienen we dezelfde God? Wat is de islamitische visie op Jezus en de Heilige Geest? Is Mohammed een profeet en bevat de Koran woorden van God?
In het tweede deel wordt getracht een aanzet te geven voor theologische vernieuwing van de dialoog tussen christenen en islam. Het gaat dan om mensenrechten, over Bijbel en Koran als basis voor de dialoog en over vragen als: heeft God een plan met de islam? Welke visies hebben christenen op de islam? Overeenkomsten en verschillen tussen islam en christendom worden in kaart gebracht.


Drs. J.D. Kraan (1945) was predikant in Appelscha, Nieuw-Vennep en Bergum. Van 1978-1985 was hij stafmedewerker aan het Christelijk Studiecentrum te Rawalpindi, Pakistan voor de dialoog tussen moslims en christenen. Vervolgens was hij tot 1989 predikant voor de ontmoeting met moslimleerlingen in het christelijk onderwijs.
 
ISBN 9789023970859
Subtitel theologen en de Protestantse Kerk in dialoog met moslims van 1960 tot 2010
Aantal bladzijdes 342
Bindwijze Paperback
Druk 1
Taal Nederlands
Breedte 160 mm
Hoogte 240 mm
Dikte 20 mm
NUR code 700
Imprint Boekencentrum B.V.
Leesvragen Nee

‘Protestanten neigen er al snel toe om alleen de Koran te bestuderen, omdat zij zelf de Bijbel centraal stellen.’ De dialoog is dus gebaat bij een veel ruimere blik, wil Kraan maar zeggen. In die ruimdenkendheid die Kraan zo wenst, hoort ook het besef dat een moslim niet hetzelfde is als een fundamentalist. De voorstelling dat er binnen de islam geen kritiek zou zijn op militante uitwassen van het fundamentalisme, doet geen recht aan de werkelijkheid, schrijft hij. ‘Er zijn moslims genoeg die categorisch elke vorm van geweld veroordelen.'

Uit interview met de auteur, Weekblad Actief, 15 juni 2016

Het is een degelijk werk dat in de eerste plaats bedoeld lijkt voor de academisch geschoolde theoloog van protestantse huize.

NBD Biblion

Schrijf uw eigen beoordeling