Nederlandse zendingsgeschiedenis

ontmoeting van protestantse christenen met andere godsdiensten en geloven (1601-1917)

Auteur(s): Jan A.B. Jongeneel

Bindwijze: Hardback

Schrijf een beoordeling

Levering via Boekenwereld.com

€ 42,50
Na de Tweede Wereldoorlog zijn tienduizenden aanhangers van traditionele godsdiensten, hindoes, boeddhisten en moslims Nederland binnengestroomd. In de eeuwen daaraan voorafgaande hebben Nederlanders hen al in Azië, Afrika en Amerika ontmoet.

Gratis verzending binnen Nederland!

Na de Tweede Wereldoorlog zijn tienduizenden aanhangers van traditionele godsdiensten, hindoes, boeddhisten en moslims Nederland binnengestroomd. In de eeuwen daaraan voorafgaande hebben Nederlanders hen al in Azië, Afrika en Amerika ontmoet. De Verenigde Oost-Indische Compagnie en West-Indische Compagnie brachten de eerste protestantse Nederlanders naar alle windstreken. Predikanten en zendelingen liepen voorop bij het nadenken over andere godsdiensten en geloven en bij het ontmoeten van hun aanhangers.

In de negentiende eeuw werden allerlei zendingsgenootschappen opgericht om mensen en gemeenschappen in de niet-westerse wereld in woord en daad te bereiken met het Evangelie. Dit handboek bespreekt de ontwikkelingen tot de Eerste Wereldoorlog.
 
ISBN 9789023970187
Subtitel ontmoeting van protestantse christenen met andere godsdiensten en geloven (1601-1917)
Aanvulling door BC Nee
Aantal bladzijdes 304
Bindwijze Hardback
Druk 1
Taal Nederlands
Breedte 173 mm
Hoogte 249 mm
Dikte 44 mm
NUR code 704
Imprint Boekencentrum
Leesvragen Nee

Het boek geeft een goede inkijk in de ontwikkelingen van de Nederlandse protestantse zending, geplaatst in de context van die periode. Voor de geschiedenisliefhebbers is het uitkijken naar het tweede deel dat de zendingsgeschiedenis tot nu gaat behandelen.

TussenRuimte

 

Jongeneel geeft een rijk geschakeerd overzicht; hij brengt veel bronnen bij elkaar en weet de vele stukjes van de lappendeken meestal boeiend in beeld te krijgen.

Kerk en Theologie

 

Jongeneel behandelt de Nederlandse zendingsgeschiedenis vanuit een postkoloniaal perspectief… primair gaat het hem om het bieden van een nieuw perspectief op zending, namelijk als de ontmoeting van protestanten met aanhangers van andere godsdiensten door de eeuwen heen. Hij beschrijft zendingsgeschiedenis dus als ontmoetingsgeschiedenis… De auteur is er zonder meer in geslaagd om aan te tonen dat de Nederlandse protestantse zending zich al voorgaand aan de migratiestromen in de laat-twintigste eeuw bezighield met andere godsdiensten en geloven, en daarop reflecteerde…Missionaire werkers horen te weten hoe hun gelovige voorouders missionair dachten en handelden. Jongeneels boek maakt het gemakkelijk om dat op het spoor te komen… Ik hoop dat deel II snel zal volgen.

Soteria

 

Schrijf uw eigen beoordeling