De rode hoed - 'Die Zauberflöte' ontsluierd

Geplaatst op vrijdag 10 november 2017
 

‘Die Zauberflöte’ ontsluierd –  zondagmiddag 26 november 2017 – Symboliek en betekenis van Papageno & Papagena

 

Drie vooraanstaande sprekers ontvouwen hun visie op de allegorische betekenissen en de verborgen boodschap van Mozart en zijn tekstschrijvers.    Alle lezingen worden aangevuld en ingeleid met filmopnames van passende fragmenten en illustraties, die de thema’s van de Toverfluit, Mozart, alchemie, symboliek en vrijmetselarij nader verhelderen.

 

In het werk van Mozart neemt de opera ‘Die Zauberflöte’ een uitzonderlijke positie in. Het werk is meer dan mooie muziek met een bijzonder verhaal.

 

In ‘Die Zauberflöte’ vormen Papageno en Papagena, de ‘Vogelfänger’ en zijn vrouw, een paar apart. Wat symboliseren zij? In zijn meest recente boek gaat dr. Tjeu van den Berk, kenner van Mozart’s ‘tover-opera’ bij uitstek, diep in op de symbolische betekenis van dit mercuriale vogelpaar. In zijn lezing in De Rode Hoed zal hij het thema van alle kanten nader belichten.

 

Vrijmetselaar en classicus dr. Henk Schoonhoven zal in zijn lezing ‘Wijsheid, Kracht, Mozart’ aan de hand van de symboliek in de vrijmetselarij licht werpen op Mozart als vrijmetselaar.

Dirigent Jan Willem de Vriend zal het thema van ‘Die Zauberflöte’ plaatsen in het leven en in de tijd van de componist, en daarbij de onbekende Mozart voor het voetlicht brengen. Tevens zullen de sporen van vrijmetselaarsinspiratie in zijn laatste symfonieën worden onthuld.

 

Zondag, 26 november 2017
Ontvangst 14.00 uur, begin lezingen 14.30 uur; einde 18.00 uur
De Rode Hoed, Keizersgracht 102, Amsterdam
Toegangsprijs € 25,- incl. consumptie bij ontvangst

 

Deze bijeenkomst is ook voor partners en voor niet-vrijmetselaren toegankelijk.

 

Reserveer hier een plaats: https://www.ritusentempelbouw.nl/checkout/