Lezing Irma Joubert over 'Het meisje uit het verscholen dorp'

Geplaatst op vrijdag 6 april 2018
 

Dinsdag 24 april 2018, 19.30 uur  - lezing/interview

 

Irma Joubert wordt door Ingrid Glorie geïnterviewd over haar nieuwe roman Mentje, Kind van Pasop-kamp (Nederlandse titel: Het meisje uit het verscholen dorp)

 

Irma Joubert werd in 1947 geboren in Pretoria en groeide op, op een boerderij in het zogenaamde Bosveld, een streek in het noordoosten van Zuid-Afrika die wordt gekenmerkt door uitgestrekte grasvlaktes met hier en daar verspreide groepjes bomen en hoge struiken. Dit is de wereld  waar een groot deel van Jouberts historische romans zich ook afspeelt.

 

Haar laatste roman, Mentje, Kind van Pasop-kamp kent twee verhaallijnen.

 

In het eerste hoofdstuk maken we kennis met Tinus van Jaarsveld, een jonge Zuid-Afrikaan die met lede ogen moet toezien hoe de familieboerderij, Buffelspoort, in 1933 op een veiling verkocht wordt. Tinus belandt in de mijnen in Johannesburg, maar steeds houdt hij één droom voor ogen: Buffelspoort terugkopen! 

 

Maar de werkelijke hoofdpersoon is het Nederlandse meisje Mentje de Vries, dat samen met haar vader op een klein boerderijtje in Vierhouten op de Veluwe woont. Mentjes verhaal begint wanneer Duitse soldaten de boerderij binnenvallen en Mentjes vader en een joodse familie die er ondergedoken zat, meenemen. De tienjarige Mentje, die zich verstopt had, blijft alleen achter. Door bemiddeling van de notaris uit het dorp – een spilfiguur in het lokale verzet – komt ze in het Pas-Opkamp ofwel “het verscholen dorp” terecht, een kamp van hutten diep in de Veluwse bossen, waar tientallen joodse mensen ondergedoken zitten. Maandenlang blijft ze daar wonen, tot het te gevaarlijk voor haar wordt en ze naar Arnhem moet. Maar hoe lang zal het daar veilig zijn? En hoe moet vader haar nu vinden als hij vrij komt?  

 


Reserveren: evenementen@zuidafrikahuis.nl
Toegang: €  7,50
Zaal open: 19.00 uur / aanvang 19.30 uur