Zorgen voor een eigenwijze kudde

een pastorale ethiek voor een missionaire kerk

Auteur(s): Patrick Nullens

Bindwijze: Paperback

Schrijf een beoordeling

Levering via Boekenwereld.com

€ 16,50
Missionair gemeentezijn leidt niet zelden tot moeilijke ethisch dilemma's. Mensen zijn tegenwoordig immers mondig en willen hun eigen morele keuzes maken, niet gehinderd door een bijbelse ethiek.
Missionair gemeentezijn leidt niet zelden tot moeilijke ethisch dilemma's. Mensen zijn tegenwoordig immers mondig en willen hun eigen morele keuzes maken, niet gehinderd door een bijbelse ethiek. Hoe moet de kerk deze mondige schapen weiden?

In dit boek voert ethicus Patrick Nullens een pleidooi voor een 'pastorale ethiek'. Volgens de auteur moet ethiek gezien worden als 'levenskunst', veel meer dan het simpelweg toepassen van geboden en pasklare antwoorden. De pastorale opdracht bestaat erin mondige mensen bij te staan om hun levenskeuzes kritisch te beschouwen vanuit een christelijk perspectief.
Geïnspireerd door de ethiek van Dietrich Bonhoeffer wil Nullens Christus centraal plaatsen in ons denken en leven, en Hem zo laten bepalen hoe wij kijken naar onszelf, de ander, het huwelijk en de kerk in deze wereld. De auteur komt tot een aantal theologische kernpunten die de christelijke gemeente van vandaag kunnen helpen bij ethische dilemma's en in het omgaan met morele diversiteit in een missionaire kerk.

Dr. Patrick Nullens is hoogleraar dogmatiek en ethiek aan de Evangelische Theologische Faculteit, Leuven. Hij spreekt vaak in evangelische en reformatorische kerken en is nauw betrokken bij het pastorale werk.
 
ISBN 9789023929123
Subtitel een pastorale ethiek voor een missionaire kerk
Aanvulling door BC Nee
Aantal bladzijdes 176
Bindwijze Paperback
Druk 1
Taal Nederlands
Breedte 135 mm
Hoogte 215 mm
Dikte 15 mm
NUR code 705
Imprint Boekencentrum
Leesvragen Nee

In het boek Zorgen voor een eigenwijze kudde blaast Patrick Nullens de bijbelse beelden van herders en schapen nieuw leven in. Met het begrip ‘eigenwijs’ in de titel wordt niets negatiefs bedoeld. De meeste West-Europese, postmoderne mensen – schapen – zijn mondig en zelfstandig (‘eigen’) en goed geïnformeerd (‘wijs’). Dit boek helpt pastorale leiders vandaag – herders – op weg om deze eigentijdse schapen te ondersteunen om op hun levensweg een gezonde balans te vinden tussen zelfstandigheid en afhankelijkheid, vrijheid en verantwoordelijkheid, eigen-wijsheid en wijsheid van boven.

www.indekerk.be

 

Nullens heeft een mooi boek geschreven op het grensgebied van ethiek en pastoraat, en dan ook nog met een missionaire spits… Met ‘een mooi boek’ bedoel ik: een boek dat uitdaagt. Het lokt instemming uit. Het roept ook vragen op, vooral als het gaat over concrete consequenties van Nullens’ standpunten in de pastorale praktijk… Ik vind het knap hoe de auteur een brug probeert te slaan tussen de Bijbel en de moderne mens… Met de aanpak van Nullens kun je een zinvolle gemeenteavond beleggen over een heet hangijzer en op die avond Gods Woord laten spreken en mensen en situaties recht doen.

Soteria, nr.2, 2016

Schrijf uw eigen beoordeling

Andere uitgaven van Patrick Nullens