Pilatus en Jezus

Auteur(s): Giorgio Agamben, Willy Hemelrijk

Bindwijze: Paperback

Schrijf een beoordeling

Beschikbaarheid: Uitverkocht – helaas niet meer leverbaar

€ 12,50
'Ik vind alles bij hem: hemel, aarde en hel, deugd, fouten, verstand, waanzin, het lot, de vrijheid: hij is alles het symbool van alles' - zo schreef Lavater over Pilatus in een brief aan Goethe. Wie is Pontius Pilatus, de Romeinse prefect van Judea, de man voor wie Christus terechtstond? Een meedogenloze tiran of een angstige ambtenaar die zich laat overhalen om Jezus, die hij onschuldig acht, te veroordelen?
'Ik vind alles bij hem: hemel, aarde en hel, deugd, fouten, verstand, waanzin, het lot, de vrijheid: hij is alles het symbool van alles' - zo schreef Lavater over Pilatus in een brief aan Goethe.

Wie is Pontius Pilatus, de Romeinse prefect van Judea, de man voor wie Christus terechtstond? Een meedogenloze tiran of een angstige ambtenaar die zich laat overhalen om Jezus, die hij onschuldig acht, te veroordelen? Een bedrieger met memorabele uitspraken ('Wat is waarheid', 'Zie, de Mens!') of een belangrijk theologisch figuur zonder wie Passie en Verlossing niet zouden hebben kunnen plaatsvinden?

Agamben neemt het proces tegen Jezus onder de loep. In de ademloze, afgebroken dialogen, met felle opmerkingen van Pilatus en van Jezus, komen twee werelden en twee koninkrijken tegenover elkaar te staan: geschiedenis en eeuwigheid, het profane en het heilige, oordeel en redding. En in deze niets­ontziende vergelijking is de rol van Pilatus in ieder opzicht beslissend.

Van de invloedrijke hedendaagse Italiaanse filosoof Giorgio Agamben - wiens werk wereldwijd is vertaald - verscheen bij Uitgeverij Sjibbolet ook 'Naaktheden' en 'Avontuur'.

Dit is een uitgave van Uitgeverij Sjibbolet.


Giorgio Agamben (1942) is de meest invloedrijke hedendaagse Italiaanse filosoof. Hij schreef een breed oeuvre dat wereldwijd is vertaald. In het Nederlands verscheen eerder van zijn hand 'Homo Sacer'.


 
ISBN 9789491110207
Subtitel Nee
Aantal bladzijdes 64
Bindwijze Paperback
Druk 1
Taal Nederlands
Breedte 117 mm
Hoogte 187 mm
Dikte 6 mm
NUR code 730
Imprint Uitgeverij Sjibbolet

Schrijf uw eigen beoordeling