protestantisme, calvinisme

Auteur(s):

Bindwijze: Paperback

Ook verkrijgbaar als: E-book: EPUB met watermerk

Schrijf een beoordeling

Beschikbaarheid: Uitverkocht – helaas niet meer leverbaar

€ 17,90
Evenals in Amerika, thuisland van historicus James Kennedy, speelt religie in Nederland een rol in de vormgeving van maatschappelijke instellingen en ideeën. Wat is de rol van de kerken in dat publieke domein?
Evenals in Amerika, thuisland van historicus James Kennedy, speelt religie in Nederland een rol in de vormgeving van maatschappelijke instellingen en ideeën. Wat is de rol van de kerken in dat publieke domein? Door wetswijzigingen en kerkverlating hebben ze de afgelopen anderhalve eeuw afstand moeten nemen van hun dominante positie in de samenleving en hun pretenties moeten bijstellen. Dit boek gaat over de veranderende publieke rol van de protestantse kerken in Nederland.
Kerken vormen hun leden en onderwijzen hen hoe ze zich buiten de muren van de kerk in het publieke domein kunnen opstellen. Kerken kiezen ook daarin hun eigen wegen. De ene kerk probeert gastvrij te zijn door tijdens de preek in de kerkbanken een pepermuntrol te delen. De andere kerk organiseert vrijwilligerswerk in de wijk.
Wat is de positie van de kerk in moderne, seculiere, democratische samenlevingen? Zijn kerken verenigingen en behoren ze zich als zodanig te gedragen? Of hebben ze hogere doelstellingen en moeten ze zich als goddelijke instellingen presenteren?
De auteur sluit af met een pleidooi voor de kerk als contrasterende gemeenschap, die zowel onderdeel is van de seculiere samenleving als daar, net als de kerktorens, boven uitstijgt.

James C. Kennedy (1963) is hoogleraar Nederlandse Geschiedenis sinds de Middeleeuwen aan de Universiteit van Amsterdam. Hij groeide op in de Verenigde Staten en is vanaf 2003 werkzaam in Nederland.
 
ISBN 9789023921356
Subtitel Nee
Aantal bladzijdes 148
Bindwijze Paperback
Druk 1
Taal Nederlands
Breedte 136 mm
Hoogte 216 mm
Dikte 22 mm
NUR code 704
Imprint Boekencentrum

Babel belaagt Jeruzalem op heftige wijze. Toch blijft de roeping voor de kerk om een stad op de berg te zijn. Geen stad in oorlogstijd die het licht verborgen houdt achter donkere gordijnen. Kennedy heeft hieraan een treffende publicatie gewijd.

Reformatorisch Dagblad

 

Provocerend zijn de ideeen van Kennedy zeker. Maar hoe realistisch is deze contrasterende kerk? Speelt het Amerikaanse maakbaarheidgeloof hem hier geen parten?

NRC

 

Schrijf uw eigen beoordeling

Andere uitgaven van
Stad op een berg
€ 12,99