Tegendraads en bij de tijd

verder in het spoor van Bonhoeffer

Auteur(s): Wim Dekker

Bindwijze: Hardback

Ook verkrijgbaar als: E-book: EPUB met watermerk

Schrijf een beoordeling

Levering via Boekenwereld.com

€ 19,99
Geïnspireerd door de bekende theoloog Dietrich Bonhoeffer denkt Wim Dekker na over thema's als gemeente-zijn, navolging, doop, cultuur en de verhouding tussen kerk en wereld.Ook zeventig jaar na zijn dood daagt Bonhoeffer (1906-1945) ons uit om antwoord te geven op de vraag waar het ten diepste om gaat in het christelijk geloof. Wat is folklore en wat is de harde kern die in onze tijd opnieuw ontdekt mag worden?De vroegste belijdenis van de christelijke kerk luidt: Jezus is Heer.
Geïnspireerd door de bekende theoloog Dietrich Bonhoeffer denkt Wim Dekker na over thema's als gemeente-zijn, navolging, doop, cultuur en de verhouding tussen kerk en wereld.
Ook zeventig jaar na zijn dood daagt Bonhoeffer (1906-1945) ons uit om antwoord te geven op de vraag waar het ten diepste om gaat in het christelijk geloof. Wat is folklore en wat is de harde kern die in onze tijd opnieuw ontdekt mag worden?
De vroegste belijdenis van de christelijke kerk luidt: Jezus is Heer. Maar hoe wordt Jezus opnieuw Heer van christenen die feitelijk andere heren en machten dienen? Hoe wordt Jezus Heer van seculiere mensen die niet meer religieus kunnen zijn zoals hun voorouders?
Daarover schrijft Wim Dekker in dit boek. Aan de hand van kernachtige citaten van Bonhoeffer ontwikkelt hij zijn eigen gedachten. In de geest van Bonhoeffer: tegendraads en bij de tijd.

Wim Dekker (1950) studeerde theologie en werkte als predikant in Sebaldeburen, Loenen aan de Vecht, Rotterdam-Delfshaven en Wezep. Sinds 1998 is hij werkzaam bij de IZB, vereniging voor zending in Nederland. Hij is cursusleider van Areopagus, centrum voor contextuele en missionaire verkondiging. Hij is medeoprichter en redactielid van het tijdschrift 'Kontekstueel'. Eerder publiceerde hij o.a. 'Marginaal en missionair. Kleine theologie voor een krimpende kerk' (2011) en 'Afwezigheid van God. Een onderzoek naar antwoorden bij W. Pannenberg, K.H. Miskotte en A. Houtepen' (2011).
 
ISBN 9789023928768
Subtitel verder in het spoor van Bonhoeffer
Aantal bladzijdes 196
Bindwijze Hardback
Druk 3
Taal Nederlands
Breedte 153 mm
Hoogte 233 mm
Dikte 25 mm
NUR code 700
Imprint Boekencentrum
Leesvragen Nee

Geïnspireerd door de bekende theoloog en verzetsman ds. Dietrich Bonhoeffer schreef dr. Wim Dekker (IZB-studiesecretaris) een vervolg op zijn spraakmakende boek Marginaal en missionair. Hij heeft grondig nagedacht over thema’s als gemeente-zijn, navolging, doop, cultuur en de verhouding tussen kerk en wereld. Aan de hand van allerlei citaten en gedachten van Bonhoeffer geeft hij veel stof tot nadenken met dit prikkelende, rijke boek. Wat behoort tot de kern van onze christelijke traditie, en wat is – op de keper beschouwd – folklore? “Op de weg van de navolging kun je heel veel loslaten,” ontdekte hij. (Gert-Jan Schaap)

EO Visie

 

Lees het, en bespreek het met elkaar. Dat zou een zegen voor de kerken kunnen zijn.

Kerkblad voor het Noorden

 

Het boek van Dekker is beslist de moeite waard. Het geeft aanwijzingen om in onze seculiere tijd de weg van het geloof te gaan, met concrete voorstellen voor het omgaan met doop en avondmaal, preken, missionair werk en de verhouding kerk en wereld… aansluitend bij Bonhoeffers beschrijving van een seculiere wereld zonder religie pleit Dekker voor geloven als deelnemen aan Jezus’ leven, sterven en opstaan – in navolging – terwijl je tegelijk agnost bent op heel wat terreinen waar voorgaande generaties veel meenden te weten.

Woord & Dienst

 

Bonhoeffer is al sinds 1968 een gesprekspartner van Wim Dekker. Tijdens een schoolreis naar Londen kocht hij een Engelse vertaling van de gevangenisbrieven en raakte erdoor geboeid. Dat hij nu een boek heeft geschreven waarin hij zijn lezers iets laat meemaken van wat hij al denkende over en sprekende met Bonhoeffer heeft overdacht, is een gouden greep…ook als Bonhoeffer zelf hier en daar iets anders heeft bedoeld dan Dekker erin leest, dan toch zijn de gedachten van Dekker de moeite van het overdenken meer dan waard.

Soteria, nr.2, 2016

Schrijf uw eigen beoordeling

Andere uitgaven van Wim Dekker