Numeri: opstand tegen de elite
De intocht in het beloofde land is op handen. Op dat moment komt het volk weer in opstand. Men weigert het beloofde land in te trekken. Gevolg: een uitstel van veertig jaar. Het volk kiest voor de eigen ondergang.
In een tijd waarin het volk de elite fundamenteel wantrouwt en keuzes maakt dwars tegen het eigen belang in, onderzoeken we of we ook Numeri zo mogen lezen, en vragen ons af wat we daarvan leren.
Hogepriester:
middelaar tussen God en mens
In de Tora vertegenwoordigt de hogepriester Israël in de tempeldienst ten opzichte van God. Hij is een cultische figuur en kan niet los gezien worden van het offer. In later tijd wordt hij tot een politieke figuur. En nog weer later wordt hij model voor hoe Jezus als een middelaar tussen God en mens fungeert.
Een belangrijk bijbels personage dat nodig eens centraal moet staan in een aflevering van Schrift.
Paulus aan de Galaten
Hoewel deze brief van Paulus al eeuwen wordt gelezen en bestudeerd, blijft er toch nog spannend historisch onderzoek te doen naar de centrale thema’s ervan. Hoe passen Paulus’ ideeën over zaken als besnijdenis, geloof, wet en geest, in het bredere denken over deze onderwerpen in zijn tijd? Hoe bijzonder was Paulus’ boodschap, waarvan probeerde hij zijn publiek eigenlijk te overtuigen?
In 2017 is het 500 jaar geleden dat de reformatie begon door het optreden van Maarten Luther. Luthers credo sola scriptura (‘alleen de Schrift!’) heeft in protestantse kring veel navolging gekregen. Niet de priesterlijke structuur, maar de heilige Schrift dient volgens Luther centraal te staan in de omgang van de gelovige met God. We bezien Luthers ideeën over de Schrift. Wordt de herdenking niet te commercieel? En is Luther nog wel actueel?