Vreemdelingen en priesters

christelijke missie in een postchristelijke omgeving

Auteur(s): Stefan Paas

Bindwijze: Paperback

Ook verkrijgbaar als: E-book: EPUB met watermerk

Schrijf een beoordeling

Levering via Boekenwereld.com

€ 21,99
Hoe realistisch is dat, missionair zijn in een cultuur die steeds minder in het christelijk geloof geïnteresseerd lijkt te zijn? Als kerkgroei niet lukt en de cultuur zich nauwelijks laat beïnvloeden, waarom zou je dan nog de brug naar andersdenkenden oversteken?

Gratis verzending binnen Nederland!

Hoe realistisch is dat, missionair zijn in een cultuur die steeds minder in het christelijk geloof geïnteresseerd lijkt te zijn? Als kerkgroei niet lukt en de cultuur zich nauwelijks laat beïnvloeden, waarom zou je dan nog de brug naar andersdenkenden oversteken? Dit unieke boek biedt een diepgravende, toegankelijke en inspirerende visie voor christenen in een postchristelijke cultuur.

Er waait een missionaire wind door Nederland. Maar de secularisatie gaat door en veel kerken ervaren al het gepraat over 'zending', 'opwekking', 'groei' en 'verandering' als weinig realistisch. Is het mogelijk om vast te houden aan de missionaire kern van het christelijk geloof en tegelijk serieus te nemen dat maar weinig mensen in Nederland het christelijk geloof de moeite waard vinden?
Dit boek legt uit hoe dat kan. Het is gebaseerd op de ervaringen die de auteur heeft opgedaan in verschillende contexten, waaronder Amsterdam. Het geeft inzicht in recente ontwikkelingen in de zendingstheologie en houdt steeds oog voor de praktijk.

Vreemdelingen en priesters is een inspirerend boek voor een hoopvolle minderheid.

Stefan Paas (1969) is hoogleraar missiologie aan de Theologische Universiteit Kampen en hoogleraar missiologie en interculturele theologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.
Daarnaast is hij ouderling in de christelijke gemeente Via Nova in Amsterdam.
 
ISBN 9789023970446
Subtitel christelijke missie in een postchristelijke omgeving
Aantal bladzijdes 251
Bindwijze Paperback
Druk 8
Taal Nederlands
Breedte 146 mm
Hoogte 226 mm
Dikte 24 mm
NUR code 700
Imprint Boekencentrum
Leesvragen Nee

Paas’ boek ademt de relativerende sfeer van het bijbelboek Prediker, het is erg goed geschreven en een must voor hemelbestormers, van welke signatuur dan ook: eet je brood met vreugde en drink je wijn van harte, want God heeft nu al plezier in wat je doet.

Volzin

 

'Wat een heerlijk boek om te lezen!' 'Dit boek van Paas steekt met kop en schouders boven de rest uit.' (5 sterren)

Dagblad Trouw

 

Wat is de rol van de kerk in een verregaand geseculariseerde samenleving? Als je in een gemeente op de biblebelt woont lijkt die vraag misschien niet zo relevant. Maar wat als je in een stad of regio woont waar amper een paar procent actief lid van een kerk is? Wanneer je in zo’n situatie om je heen kijkt en het kleine clubje mensen ziet waarmee je ’s zondags samenkomt kan je soms moedeloos worden. Maar dat is nergens voor nodig, betoogt Stefan Paas in zijn boek Vreemdelingen en priesters. Want allereerst is de situatie voor christenen nooit echt heel anders geweest, en daarnaast is het ook helemaal niet onze taak om elk mens op aarde de kerk binnen te trekken. Met name die laatste gedachte heeft consequenties voor hoe je het kerkzijn in deze tijd inricht.

www.geloofinboeken.nl

 

De ideale kerk. Zucht. Ze bestaat niet. Niet dat iemand dit zou beweren. Toch verraadt ons handelen vaak een bijzondere gerichtheid op een bepaald soort kerk of model van kerk-zijn. De kerk als spreekwoordelijke ezel achter de wortel. Aangepord, nooit verzadigd en het verlangen blijft. De Engelse theoloog, Nicholas Healy, bedacht er een naam voor: Blauwdruk ecclesiologie. Of hoe we ons het ‘perfecte’ kerkleven voorstellen. Sociale media en het internet versterken dan nog eens het beeld van de schijnbare haalbaarheid van zo’n geïdealiseerd project: succesvolle (mega-)kerken dienen als stimulerende voorbeelden: “Dit kunnen wij ook!” Dan komt Stefan Paas de kamer binnen en knipt de lijn naar de wortel door.

indekerk.be

 

Er gaat rust uit van Vreemdelingen en priesters… in boeken over gemeenteopbouw en missionair werk zit doorgaans veel ‘hijgerigheid’, gericht op groeicijfers en op resultaat. Bij Stefan Paas is dit helemaal afwezig, en dat vind ik weldadig. Prachtig hoe dit voortkomt uit een ontspannen visie op de kerk, die niet ‘relevant’ hoeft te zijn, maar wel een priesterlijke taak vervult.

De Nieuwe Koers

 

… ondanks de onkrabbare jeuk vanwege het zelfgenoegzame, is het boek het lezen waard. Juist dat schurende zorgt ervoor dat je zelf helderder voor ogen krijgt waar jij staat in de missie. Niet onbelangrijk.

Doopsgezind.nl

 

Dit boek prikkelt tot nadenken, soms tot tegenspraak en vaak – tenminste, zo verging het mij – tot verrassing en herkenning… tot een ieder zou ik willen zeggen: neem en lees! En vergeet vooral niet het met elkaar te bespreken.

Soteria

 

Dit is echt Paas op zijn best.

Kerkblad voor het Noorden

 

Zijn visie is interessant en geeft perspectief voor de huidige tijd. Het gebruik van bijbelse beelden en voorbeelden geeft een goed fundament om op verder te bouwen… een lezenswaardig boek, dat een goede aanzet geeft tot gesprek en verdere doordenking van het kerk en missionair zijn in de 21e eeuw.

TussenRuimte

 

Vreemdelingen en priesters biedt een heel interessante nieuwe kijk op christen-zijn in een post-christelijke samenleving, een die te midden van de vele sombere verhalen juist hoopgevend en bemoedigend is. Het boek is duidelijk met veel enthousiasme geschreven… Het is een boek dat je niet alleen aan het denken zet, maar je ook met hele andere ogen laat kijken naar secularisatie, kerkverlating en kleine kerken.

De Civitate, nr.5, juni 2016

Schrijf uw eigen beoordeling

Andere uitgaven van Stefan Paas