Zalig de zachtmoedigen

het profetisch getuigenis van zwakheid

Auteur(s): Stanley Hauerwas, Jean Vanier, Ariaan Baan, Bindert de Jong

Bindwijze: Paperback

Ook verkrijgbaar als: E-book: EPUB met watermerk

Schrijf een beoordeling

Levering via Boekenwereld.com

€ 13,99
In onze westerse cultuur vol gebrokenheid en geweld is, paradoxaal genoeg, medelijden een van de grootste bedreigingen voor mensen met een beperking. Dat stelt de Amerikaansetheoloog Stanley Hauerwas in dit moedige boek.
In onze westerse cultuur vol gebrokenheid en geweld is, paradoxaal genoeg, medelijden een van de grootste bedreigingen voor mensen met een beperking. Dat stelt de Amerikaanse
theoloog Stanley Hauerwas in dit moedige boek. Wij verlangen er vaak naar om vanuit medelijden het lijden dat we bij anderen vermoeden te verzachten. Dat kan echter al te gemakkelijk leiden tot uitsluiting of zelfs vernietiging van mensen die God heeft gemaakt en die Hij boven alles liefheeft.

Dat is ook de ervaring van Jean Vanier, stichter van de wereldwijde Ark-gemeenschappen waarin mensen met en zonder beperking vriendschappelijk samenleven. Hij pleit voor een
radicale tegencultuur van zachtmoedigheid, vertrouwen, vrede en geduld.

In vier essays klinkt het profetisch geluid van deze twee ogenschijnlijke tegenpolen: een gevierd wetenschapper en fel debater en een gelauwerd geestelijk leider en apostel van de
vrede. Hun stemmen vormen samen een krachtig getuigenis: het is juist de wereld van beperkingen en kwetsbaarheid waar God wil wonen.

Stanley Hauerwas (1940) is emeritus hoogleraar theologische ethiek aan Duke University in de VS. Hij is een van de meest gelezen theologen van dit moment en door het tijdschrift Time uitgeroepen tot beste theoloog van Amerika.
Jean Vanier (1928) is grondlegger van de internationale L'Archebeweging. In 2015 won hij de vermaarde Templeton Prize voor zijn inzet voor een rechtvaardiger en menswaardiger wereld.
 
ISBN 9789023970309
Subtitel het profetisch getuigenis van zwakheid
Aanvulling door BC Nee
Aantal bladzijdes 107
Bindwijze Paperback
Druk 1
Taal Nederlands
Breedte 135 mm
Hoogte 215 mm
Dikte 12 mm
NUR code 700
Imprint Boekencentrum
Leesvragen Nee

Vanier vertelt over zijn persoonlijke ervaringen met mensen met een verstandelijke handicap en hoe deze mensen zijn leven hebben gestempeld. Daar zit ook een belangrijke theologische bezinning aan vast, maakt hij duidelijk. Het gaat erom radicaal te leren denken vanuit de zwakheid. Mensen die beperkt zijn en zichzelf niet kunnen redden, zijn fundamenteel aangewezen op de ander – en daarmee geven zij een ‘profetisch getuigenis’ in een wereld die door heel andere wetten wordt geregeerd… dit boek vormt een mooie introductie op een bijzondere wijze van leven en geloven.

De Nieuwe Koers

 

Het boekje leest als een balsem voor de ziel. Eenvoudig en spannend tegelijk. Een klein boekje dat werkelijk hoop biedt.

Doopsgezind nl, nr.11 2016

Schrijf uw eigen beoordeling

Andere uitgaven van Stanley Hauerwas, Jean Vanier, Ariaan Baan, Bindert de Jong